Din cuprinsul articolului
Uneori sângele se poate coagula prea mult, ducând la complicații care pot fi potențial periculoase. Una dintre acestea este tromboza venoasă, care debutează prin formarea unui cheag de sange într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului.
Cheagul de sânge poate înainta prin vene, blocând fluxul de sânge către plămâni – afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar.
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii recomandă ca încă din tinereţe, dupa vârsta de 25-30 de ani, să se consume alimente sănătoase, dar şi alte remedii naturiste, inclusiv diverse condimente.
Condimentele elixir
Cele mai utile condimente pentru vasele de sânge și inimă sunt ardeii iute, ghimbirul și usturoiul, spune medicul Elena Khokhlova. Potrivit acesteia, usturoiul, de exemplu, ajută la reducerea colesterolului „rău”.
Ardei iute, ghimbir și usturoi au compuși care conțin sulf. În timpul transformărilor metabolice din organism, aceştia extind vasele de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
De pildă, usturoiul ajută la scăderea colesterolului „rău” (LDL) și previne formarea cheagurilor de sânge. Ardeiul roşu iute, datorită conţinutului de capsaicină, are un efect stimulator asupra sistemului circulator, explică dr. Khokhlova.
Expertul subliniază că ardeiul roșu iute ajută la îmbunătățirea elasticității pereților vaselor de sânge, ceea ce este deosebit de important pentru prevenirea aterosclerozei. Accelerând metabolismul, capsaicina ajută organismul să elimine mai repede toxinele, cu un puternic efect pozitiv asupra activității inimii.
„Gimbirul este cunoscut pentru efectul său benefic asupra vaselor de sânge. Le întărește pereții, îmbunătățește microcirculația și ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău”. În plus, are efect asupra reducerii colesterolului, atât prin accelerarea excreției acestuia prin bilă și intestine, cât și prin prevenirea oxidării plăcilor existente”, adaugă dr. Khokhlova.
Ghimbir
Ghimbirul este adesea folosit ca remediu pentru tulburările gastro-intestinale. „S-a dovedit că acest condiment ajută în caz de balonare. Ghimbirul stimulează, de asemenea, producția de enzime pancreatice, îmbunătățind digestia și accelerând metabolismul.
În plus, una dintre principalele proprietăți ale ghimbirului este că are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, diluează sângele, scade tensiunea arterială și protejează inima de bolile coronariene”, adaugă specialistul.
„Adulții sănătoși pot consuma aproximativ 3-4 grame de ghimbir proaspăt pe zi, adică aproximativ o linguriţă. Dacă este sub formă de pudră, este suficientă aproximativ o jumătate de linguriță pe zi”, spune medicul.
„Cu toate acestea, există o serie de contraindicații pentru consumul de ghimbir. Acestea includ gastrita, colita, ulcerul peptic al stomacului și duodenului. Condimentul trebuie folosit cu prudență dacă aveți alergii, astm și diabet”, spune dr. Khokhlova.
Ea adaugă că persoanele cu boli cardiovasculare grave ar trebui să aibă grijă și la ghimbir. În cantități mari, condimentul duce la schimbări bruște ale tensiunii arteriale și, de asemenea, reduce coagularea sângelui și crește riscul de sângerare.
Usturoi
Uleiurile esențiale, quercetina, fructoza, diverse vitamine, în special C și B6, minerale utile precum calciul, manganul, potasiul și fosforul explică beneficiile usturoiului.
Datorită acestora, usturoiul are certe proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și antibacteriene și este un ingredient principal în prevenirea multor boli:
- eficient pentru infecții respiratorii, precum și pentru dureri în gât și dificultăți de respirație;
- activează sistemul imunitar și acționează ca un excelent detoxifiant;
- protejează celulele corpului de deteriorarea și îmbătrânirea datorită antioxidanților, acest lucru poate reduce riscul bolii Alzheimer și demenței;
- reduce riscul bolilor cardiovasculare precum atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale – cele mai mari ucigașe din lume;
- reduce colesterolul total și lipoproteinele cu densitate scăzută („colesterolul rău”);
- ajută la combaterea paraziților intestinali;
- ajută la vindecarea rănilor, ameliorează inflamația.
Cu toate acestea, usturoiul are dezavantajele sale. Poate stimula secreția în exces de suc gastric, cu efect dăunător asupra mucoasei stomacului.
Ardei iute
Această legumă abundă în vitamina C, care creşte imunitatea, în special rezistenţa la viroze şi infecţii respiratorii în sezonul rece. În plus, stimulează tractul gastro-intestinal și crește apetitul şi scade nivelul zahărului din sânge.
Consumul de ardei iute îmbunătățește pofta de mâncare, circulația sângelui, activează metabolismul, activitatea creierului, scade tensiunea arterială, crește rezistența organismului la stres și întărește sistemul imunitar. De asemenea, oamenii de știință cred că ardeiul roșu iute ajută la creșterea duratei vieții umane, a mai explicat dr. Khokhlova.