Elena Oceanu
DASH, TLC și dieta mediteraneană au au fost desemnate de mai mulți nutriționiști americani drept cele mai bune la categoria „alimentaţie sănătoasă”.
Potrivit site-ului american U.S. News & World Report, dieta DASH, bogată în fructe și legume proaspete, cereale integrale și lactate a fost denumită cea mai eficientă dietă din lume pentru al cincilea an, consecutiv. Locurile doi și trei în topul celor mai eficiente și mai echilibrate diete au fost ocupate de dieta TLC și dieta mediteraneană.
La polul opus al clasamentului, pe ultimul loc, s-au clasat dieta Paleo, care se concentrează pe carne, peşte şi legume, şi dieta Dukan în patru paşi.
Un grup de 24 de experţi în diete, nutriţie, obezitate, maladii cardiace, diabet şi psihologie alimentară a analizat 35 de regimuri alimentare pentru a alcătui această listă anuală publicată de News & World Report.
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist și Președinte al Societății Române de Educație Nutrițională explică ce presupun cele mai eficiente trei diete.
1. Dieta Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension / Abordări Dietetice pentru Oprirea Hipertensiunii) este un program alimentar care are drept scop prevenirea apariției hipertensiunii arteriale și scăderea valorilor acesteia. Programul alimentar propune un consum constant de cereale integrale, legume și fructe crude, produse lactate parțial degresate și carne albă slabă.
Accent în acest program se pune pe limitarea aportului de sodiu din alimente și promovează citirea obligatorie a etichetei alimentare, piramida alimentară cu numărul de porții de alimente permise zilnic fiind folosită ca instrument de bază în calcularea aportului caloric zilnic. Deși nu are ca scop principal scăderea ponderală, dieta DASH este un program alimentar care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate a celor care o adoptă.
2. Dieta TLC
Este un program alimentar echilibrat care promovează o serie de intervenții asupra stilului de viață cu scopul scăderii colesterolului nociv LDL. Astfel aportul zilnic de fructe și legume proaspete, creșterea cantității de fibre alimentare solubile, limitarea cantității de carne roșie și de produse preparate termic prin prăjire, reducerea cantității de LDL colesterol ingerat zilnic (200 mg/zi) sunt modificări nutriționale care vor conduce în timp la scăderea riscului cardiovascular. Dacă aportul caloric din aceste alimente cu un conținut scăzut în grăsimi se raportează corect la metabolismul bazal al persoanei care adoptă dieta, rezultatul acestui program poate fi scăderea ponderală.
3. Dieta mediteraneană
În cadrul acestui program alimentar se consumă mâncăruri bazate pe legume, zarzavaturi, ierburi aromate, cereale integrale, fructe poaspete, nuci, semințe, ulei de măsline, pește, ocazional carne de pasăre și foarte rar carne roșie. Toate aceste alimente se folosesc în stare proaspătă, nerafinate și neprocesate. Pesoanele care adoptă dieta mediteraneană slăbesc și se mențin mai ușor decât cu o dietă hipocalorică, tocmai pentru că prima conține alimente gustoase și care fac plăcere pe o perioadă îndelungată. O primă schimbare ar consta în înlocuirea margarinei, a untului, a maionezei și a sosurilor comerciale cu ulei de măsline, ulei ce poate reduce riscul de boală coronariană, datorită prezenței grăsimilor mononesaturate. Hidratarea permanentă cu apă și ceaiuri reci neîndulcite pe toată perioada zilei și consumul moderat de vin roșu de bună calitate la cină sunt alte elemente specifice bucătăriei mediteraneene.
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…