Din cuprinsul articolului
Nelipsită la ocazii speciale, mai ales la cumpăna dintre ani, această băutură delicioasă are numeroase proprietățile sale antioxidante, benefice pentru sănătate.
Aşadar, există motive medicale dovedite științific pentru a bea această băutură „de lux”. La începutul secolului 20, francezii foloseau șampania pentru a lupta împotriva holerei, ceea ce demonstreauă încă o dată faptul că poate acționa inclusiv ca un antibacterian.
În plus, la fel ca ceaiul verde, şampania este o băutură bogată în polifenoli, antioxidanți a căror principală acțiune este prevenirea îmbătrânirii premature a celulelor din organism.
Normalizează tensiunea arterială
Bucurați-vă de câteva pahare pe zi pentru o inimă mai sănătoasă. Șampania este destul de bogată în polifenoli, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea problemelor cardiace.
De asemenea, conține resveratrol, un alt tip de antioxidant care protejează vasele de sânge de daune, previne formarea cheagurilor de sânge și menține colesterolul rău sub control. Șampania este la fel de bună ca vinul roșu pentru a vă proteja inima.
Ajută la oxigenarea celulelor creierului
Studiile științifice au stabilit că consumul de șampanie îmbunătățește memoria, în special anumite funcții cognitive, cum ar fi efectuarea de sarcini complexe și calcule.
Consumul a 1 până la 3 pahare de șampanie în fiecare săptămână poate ține la distanță demența și alte tulburări degenerative ale creierului. În plus, consumul de șampanie în mod regulat dar moderat se poate dovedi benefic pentru memoria pe termen scurt.
Explicaţia e simplă: şampania conţine polifenoli, care îmbunătățesc circulația sângelui. Prin urmare, nutrienții, inclusiv oxigenul, ajung la celulele corpului mult mai rapid. Oxigenul activează funcția creierului, astfel încât acestea să aibă un efect pozitiv asupra activității mentale și a rezultatelor acestora.
Conţinut redus de calorii
Această minunata băutură franțuzească poate fi consumată fără grijă chiar dacă ești la dietă. Un pahar de șampanie brută seacă are doar 95 de calorii, în timp ce un pahar de vin roșu sau alb conține între 135 și 200 de calorii. Mai mult decât atât, această băutură stimulează digestia și secreția salivară, datorită acidității sale. Tocmai de aceea, este recomandat să o bei ca aperitiv, la începutul mesei, nu la sfârșit.
S-a demonstrat științific faptul că băuturile efervescente sunt absorbite mai lent de organism și dau mai rapid senzația de sațietate. Drept dovadă, există chiar și diete cu șampanie.