Sari la conținut

Top 10 semne ale unui cheag de sânge în picior. Preveniți tromboza venoasă profundă

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se formează cheagurile de sânge

Cheagurile de sânge sunt șocant de frecvente. În medie, o persoană moare din cauza unui cheag de sânge la fiecare 6 minute în Statele Unite.

Cunoscute din punct de vedere medical sub numele de tromboză venoasă profundă sau TVP, cheagurile de sânge se pot forma în orice parte a corpului, dar apar de obicei în pelvis, coapsă sau picior inferior.

Când o parte a unui cheag se desprinde și ajunge la plămâni, unde provoacă un blocaj, se numește embolie pulmonară.

Aceasta este instantaneu o situație de urgență care nu poate fi ignorată sau amânată.

10 semne care vă avertizează asupra unui cheag de sânge în picioare

Dezvăluim, de asemenea, o afecțiune „ascunsă” care provoacă cheaguri de sânge și cum le puteți preveni.

Numărul 10. Inflamație.

Umflarea picioarelor poate fi un semn al unui cheag de sânge (sau tromb), mai ales dacă alte tratamente la domiciliu pentru inflamație, cum ar fi compresele reci și calde, nu pot atenua simptomul. Țesutul dens și osul din această parte a corpului fac dificilă descompunerea sau absorbția cheagurilor în mod natural. Dacă aveți umflături inexplicabile la gambe, glezne sau picior, solicitați imediat asistență medicală.

Numărul 9. Înroșirea pielii.

Există multe motive pentru care pielea unei persoane devine roșie, cum ar fi expunerea la soare sau o reacție alergică. Dacă roșeața este însoțită de pete întunecate, ar putea fi un cheag. Aceste cheaguri pot deveni mai mari în timp fără niciun motiv. Dacă aveți roșeață care persistă după o accidentare sau o intervenție chirurgicală, consultați un medic.

formarea cheagurilor de sânge

Numărul 8. Piele caldă.

Pielea din jurul unui cheag de sânge devine caldă la atingere și poate chiar radia căldură. Dacă simptomul persistă și compresa rece nu ajută, consultați un medic. Pielea caldă poate fi însoțită și de senzații de furnicături și pulsații.

Numărul 7. Sensibilitate la atingere

Pielea din jurul cheagului poate deveni dureroasă sau sensibilă la atingere. Pe lângă durerea acută, acest simptom necesită frecvent ca indivizii să se bazeze pe celălalt picior pentru a ameliora disconfortul, care poate duce la încordare musculară și articulară.

Numărul 6. Creșterea ritmului cardiac.

Când un cheag de sânge în picior crește, corpul începe să lucreze intens pentru a-l elimina. Organele vitale trebuie să lucreze mai mult, ceea ce duce la o creștere a ritmului cardiac. O frecvență cardiacă mai mare poate produce propriile simptome, cum ar fi dificultăți de respirație și dureri în piept. O inimă accelerată care nu poate fi atribuită activității fizice sau altor motive recunoscute ar trebui să fie evaluată de un medic.

Numărul 5. Febră.

Când un cheag de sânge se desprinde și intră în sânge, unii oameni fac febră. Această febră poate fi însoțită de frisoane, tremur, transpirație, dureri de cap, slăbiciune, deshidratare, oboseală și dureri corporale. În cazurile severe, febra poate crește foarte mult, ducând la schimbări de dispoziție, confuzie și alte anomalii psihologice.

Numărul 4. Vene dilatate sau umflate

Uneori, venele dilatate sau umflate pot fi un semn al unui cheag de sânge. Cheagurile care devin mari pot comprima vasele de sânge din jur. Persoanele cu vene varicoase au un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge în venele profunde ale piciorului.

Numărul 3. Leșin.

Leșinul este adesea asociat cu scăderea zahărului din sânge sau cu deshidratare, dar poate fi și un semn al unui cheag de sânge. Când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge oxigenat către creier, este posibil să vă simțiți amețit sau chiar să leșinați. Dacă cheagul de sânge se deplasează în plămâni, este posibil să aveți simptome respiratorii. Mulți oameni nu știu că un cheag de sânge poate provoca o persoană să leșine. Acest lucru poate duce la un diagnostic greșit.

Numărul 2. Oboseală.

Când un cheag crește, mecanismele naturale de apărare ale organismului intră în exces pentru a-l elimina. Acest lucru poate consuma multă energie și resurse, lăsând o persoană să se simtă obosită. Chiar și după ce a dormit, o persoană se poate simți totuși obosită și slăbită. Dacă aveți oboseală inexplicabilă, poate fi un semn al unui cheag de sânge, mai ales dacă aveți durere, umflare și roșeață în zona afectată.

Numărul 1. Fără simptome.

Nu pot apărea simptome în aproximativ jumătate din cazurile de cheaguri de sânge în picior până când cheagul se desprinde și se blochează în plămâni. Există o perioadă limitată de timp în care medicii pot trata sau elimina cheagul înainte ca acesta să provoace consecințe mortale, cum ar fi embolia pulmonară.

Care sunt consecințele trombozei venoase profunde?

CDC estimează că 50% dintre cei care supraviețuiesc experienței unui cheag de sânge vor avea consecințe pe termen lung pentru tot restul vieții. Și o treime va avea un alt cheag în 10 ani de la primul.

Când cheagurile de sânge deteriorează valvele din venă, acestea provoacă o afecțiune numită sindrom post-trombotic sau PTS. Simptomele PTS includ umflare, durere, decolorare și, în cazuri severe, descuamare sau ulcere în partea afectată a corpului. Uneori, aceste simptome pot fi atât de severe încât o persoană devine handicapată.

Această afecțiune care provoacă tromboză venoasă profundă este în mare măsură ignorată.

Afecțiunea cunoscută sub numele de vâscozitate ridicată a sângelui nu numai că crește riscul de TVP, ci vă pune și la un risc mai mare de boli de inimă, colesterol ridicat, accident vascular cerebral, sindrom metabolic și diabet.

Având vâscozitate ridicată a sângelui înseamnă că sângele tău este foarte gros și lipicios. Acest lucru îngreunează inima să pompeze sânge și crește frecarea din interiorul venelor.

Pe măsură ce fluxul sanguin devine lent, cantitatea de oxigen și nutrienți livrate celulelor și organelor dumneavoastră scade.

Pentru a afla despre vâscozitatea sângelui dumneavoastră, puteți solicita o hemoleucogramă completă de la medicul dumneavoastră.

Un studiu de la Universitatea Edinburgh din Regatul Unit a arătat în mod concludent că vâscozitatea crescută a sângelui este cel puțin la fel de importantă ca tensiunea arterială și colesterolul „rău” în prezicerea morții prin atac de cord.

Cu alte cuvinte, calitatea pereților arterelor tale nu este singurul lucru care contează, contează și calitatea sângelui tău.

Cu toate acestea, în ultimele două decenii, medicina de masă a fost obsedată de reducerea nivelului de colesterol prin medicamente cu statine, ignorând în mare măsură vâscozitatea ridicată a sângelui și cheagurile de sânge letale pe care le poate provoca.

Deci, ce poți face cu vâscozitatea ridicată a sângelui?

O modalitate simplă de a remedia acest lucru este să obțineți o mulțime de acizi grași omega-3. Acizii grași Omega-3 sunt antiinflamatori naturali, ceea ce înseamnă că ajută la reducerea inflamației. De asemenea, încetinesc coagularea sângelui și subțiază sângele.

Trebuie menționat că TVP în picior, pelvis și uneori în braț NU provoacă atac de cord sau accident vascular cerebral.

Cheagul de sânge dintr-o arteră din inimă sau creier, cunoscut sub numele de tromboză arterială, este ceea ce provoacă un atac de cord și un accident vascular cerebral.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel