Sari la conținut

TOP 10 cele mai turbulente rute de zbor cu avionul în Europa

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Călătoria cu avionul poate deveni o experienţă terifiantă pentru anumite persoane, dacă în timpul zborului apar turbulenţe diferite ca intensitate şi care sunt cauzate de curenţii de aer în special în condiţii meteo nefavorabile. 

Piloţii experimentaţi spun că aceste turbulențe apărute în timpul zborurilor sunt de obicei cauzate de munți, furtuni sau curenți puternici ai jet stream-ului, așa că nu este surprinzător faptul că munții stâncoși ocupă un loc important într-o nouă listă a rutelor de zbor care au avut cele mai multe turbulențe în 2024, potrivit site-ului de urmărire Turbli.com, scrie CNN.

Datele de la Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) sugerează că, din 2009 până în 2023, 37 de pasageri și 146 de membri ai echipajului au fost grav răniți din cauza turbulențelor și rămâne cea mai mare cauză a incidentelor într-un zbor comercial.

Elveția și Franța au mai multe rute cu turbulențe

content-image

Anzii din America de Sud și Himalaya din Asia, cele mai periculoase zone

La nivel global, Anzii din America de Sud și Himalaya din Asia sunt un factor recurent în rutele accidentate prezentate în top 10, care se bazează pe date de la National Oceanic and Atmospheric Administration și UK Met Office.

După ce a analizat 10 000 de rute care leagă 550 dintre cele mai mari aeroporturi din lume, a constatat că ruta cea mai predispusă la turbulențe este cea de 196 de kilometri (122 de mile) dintre Mendoza (MDZ) și Santiago (SCL).

Călătoria începe în uimitoarea regiune Mendoza din Argentina, renumită pentru vin, ulei de măsline și activități în aer liber precum alpinism, rafting și călărie. Se zboară apoi spre vest peste Anzi până la Santiago, capitala statului Chile, care se află într-o vale înconjurată de vârfurile înzăpezite ale Anzilor și de lanțul de coastă chilian.

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) și-a lansat Platforma Turbulence Aware în 2018 și acum are peste 25 de companii aeriene care contribuie și utilizează date prin intermediul a mai mult de 2.600 de aeronave. Informațiile de pe platformă sunt folosite în instrumentele din cabina de pilotaj și în software-ul de planificare a zborului pentru a prezice și a evita mai bine turbulențele.

Pe lângă astfel de date, piloții se bazează pe sisteme radar meteo sofisticate de la bordul aeronavelor pentru a detecta și a evita zonele de turbulență. De asemenea, în acest mod poate fi raportat în timp real dacă există turbulențe pe o anumită rută.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel