Din cuprinsul articolului
Menținerea sănătății plămânilor este vitală pentru bunăstarea generală. Pieptul tău se poate simți congestionat sau inflamat după ce ai fost expus la poluanți, inclusiv fumul de țigară, poluarea aerului și alte toxine care pot afecta negativ plămânii. Mucusul se acumulează în plămâni pentru a prinde bacterii și infecții, contribuind la inflamarea plămânilor. Mai multe schimbări ale stilului de viață, inclusiv obiceiurile alimentare, pot ajuta la eliminarea excesului de mucus din plămâni, pot combate sau preveni inflamația și pot îmbunătăți respirația. Să aruncăm o privire mai atentă la dieta ta și la modul în care anumite alimente pot reduce inflamația plămânilor.
Dovleceii includ o serie de substanțe chimice vegetale care promovează sănătatea plămânilor în carnea lor viu colorată. Potrivit unei recenzii științifice, dovleacul este deosebit de bogat în carotenoizi, cum ar fi zeaxantina, luteina și beta carotenul, care au calități antiinflamatorii și antioxidante puternice.
Cercetarea a constatat că creșterea nivelului de carotenoizi este legată de o funcționare mai bună a plămânilor atât la bătrâni, cât și la copii. Fumătorii pot beneficia de avantaje maxime din consumul mai multor alimente bogate în carotenoizi precum dovleacul.
Un studiu a arătat că persoanele care fumează au un nivel cu 25% mai mic de antioxidanți carotenoizi decât cei care nu fumează. Ca rezultat, fumatul poate declanșa probleme de sănătate pulmonară, inclusiv inflamație cronică.
Consumul de mere zilnic poate ajuta la curățarea plămânilor și la îmbunătățirea funcției lor generale. Foștii fumători care au consumat mere au avut o pierdere mai lentă a funcției pulmonare, potrivit cercetărilor. În plus, consumul a 5 sau mai multe mere în fiecare săptămână este legat de îmbunătățirea funcției pulmonare și de o șansă mai mică de a face boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). (5, 6)
O incidență scăzută a astmului și a cancerului pulmonar a fost, de asemenea, legată de consumul de mere. Acest lucru s-ar putea datora conținutului puternic de antioxidanți al merelor, care include flavonoide și vitamina C.
Sfecla și verdeața de sfeclă sunt bogate în nitrați, care optimizează funcția pulmonară. Potrivit unei analize științifice, nitrații ajută la relaxarea vaselor de sânge, la reducerea tensiunii arteriale și la optimizarea absorbției de oxigen.
Cercetări după cercetări au arătat că sfecla ar putea îmbunătăți funcția pulmonară și performanța fizică la pacienții cu afecțiuni pulmonare, cum ar fi hipertensiunea pulmonară și BPOC. Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune care declanșează creșteri ale tensiunii arteriale în plămâni.
În plus, verdeața de sfeclă este plină de vitamina C, potasiu, magneziu și antioxidanți carotenoizi, care ajută la îmbunătățirea sănătății plămânilor, reducând riscul de inflamație cronică.
Ardeii grași sunt printre cele mai bune alimente pentru plamani sanatosi. Este o sursă excelentă de vitamina C solubilă în apă, care funcționează ca un puternic antioxidant în organism. Consumul suficient de vitamina C este deosebit de important pentru cei care fumează sau care doresc să-și vindece plămânii de fumat.
Un studiu coreean a arătat că fumătorii care consumă mai multă vitamina C au o funcție pulmonară mai puternică decât fumătorii care au deficit de această vitamină sau nu o consumă suficient. Un ardei gras roșu de mărime medie oferă organismului 169% din aportul recomandat de vitamina C.
Proprietățile ridicate antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului îl fac vital pentru promovarea sănătății generale. Ingredientul activ principal al turmericului, curcumina, poate fi deosebit de bun pentru sănătatea plămânilor.
Un alt studiu care a implicat 2.478 de persoane, a constatat că consumul de curcumină a fost legat de o mai bună funcție pulmonară. Fumătorii care au consumat cea mai mare curcumină au avut o funcție pulmonară mult mai bună decât fumătorii care au consumat puțină curcumină.
În comparație cu fumătorii care nu consumau curcumină, aportul mare de curcumină a fost legat de o funcție pulmonară mai bună cu 9,2%
Dacă doriți să vă detoxifiați plămânii, investiți în ulei de măsline extravirgin. Consumul de ulei de măsline poate ajuta la reducerea riscului de probleme respiratorii, cum ar fi astmul. Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți antiinflamatori, cum ar fi polifenolii și vitamina E, care sunt responsabili pentru numeroasele sale avantaje pentru sănătate.
Cercetarea care a implicat 871 de participanți a concluzionat că aportul crescut de ulei de măsline a ajutat la scăderea probabilității de astm. Astfel, dacă doriți să începeți o dietă antiinflamatoare, acordați atenție dietei mediteraneene. Acest tip de plan alimentar este deosebit de benefic pentru persoanele cu astm bronșic și BPOC și pentru fumători.
Unul dintre motivele pentru care ar trebui să mănânci mai multe nuci braziliene este că sunt încărcate cu seleniu, care este esențial pentru plămâni sănătoși. Deși concentrațiile variază substanțial în funcție de circumstanțele de creștere, o singură nucă de Brazilia poate oferi mai mult de 150% din aportul zilnic necesar de seleniu.
Potrivit studiilor, consumul ridicat de seleniu poate ajuta la prevenirea cancerului pulmonar, la promovarea funcției respiratorii la persoanele cu astm bronșic și la stimularea funcției imunitare și a apărării antioxidante, toate acestea putând promova sănătatea plămânilor. Încercați să aveți una sau două nuci braziliene pentru a vă proteja plămânii de inflamație.
Peștele gras este bogat în omega-3, care se laudă cu proprietăți antiinflamatorii. Un cercetător de la Universitatea La Trobe a susținut că consumul de pește de două ori pe săptămână ar putea ajuta la tratarea inflamației pulmonare la copiii cu astm bronșic.
Studiul științific a inclus 64 de copii diagnosticați cu astm bronșic moderat din Atena, Grecia, cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani. Oamenii de știință din Australia și Grecia au separat copiii în două grupuri.
Primul grup a consumat două porții sau 150 de grame de pește gras gătit pe săptămână, timp de 6 luni, ca parte a dietei mediteraneene grecești. Al doilea grup a mâncat mesele obișnuite. Grupul care mănâncă pește din studiu a avut o reducere de 14 unități a inflamației bronșice
Varza roșie conține pigmenți vegetali numiți antociani, care dau acestei legume culoarea sa strălucitoare. Potrivit unei recenzii științifice, consumul regulat de antociani ajută la prevenirea declinului funcției pulmonare. În plus, varza roșie este plină de fibre care au fost legate de o mai bună funcție pulmonară.
Roșia este o sursă minunată de un antioxidant carotenoid, licopenul, care a fost asociat cu o sănătate mai bună a plămânilor. Un studiu a constatat că consumul de produse din tomate ajută la scăderea inflamației căilor respiratorii la pacienții cu astm bronșic, precum și la îmbunătățirea funcției pulmonare la pacienții cu BPOC.
O dietă bogată în roșii a fost legată de o frecvență scăzută a astmului bronșic prost gestionat la 105 adulți cu astm bronșic, potrivit unei cercetări din 2019. În plus, consumul de roșii este legat de o deteriorare mai lentă a funcției pulmonare la foștii fumători.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…