Din cuprinsul articolului
Colesterolul ridicat este o problemă comună de sănătate care trece adesea neobservată până când duce la probleme mai grave, cum ar fi boli de inimă sau accident vascular cerebral. Deși afectează în primul rând vasele de sânge, efectele sale se pot manifesta în moduri neașteptate, inclusiv pe piele.
De obicei, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului în sânge) nu provoacă simptome și tocmai de aceea este important să faci analize și teste și să verifici nivelul colesterolului în mod regulat, până nu este prea târziu.
Alimentele care ajută la curățarea arterelor de colesterol fac parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă. Sunt bogate în antioxidanți, fibre și grăsimi sănătoase care pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea nivelului de colesterol, reducând astfel riscul de formare a plăcilor de aterom. Publicația Health Site listează principalele 10 alimente:
Ovăzul și cerealele integrale sunt bogate în fibre solubile, care pot ajuta la scăderea colesterolului. Fibrele se leagă direct de colesterol din sistemul digestiv și împiedică absorbția acestuia.
Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele și heringul este bogat în acizi grași omega-3, despre care se știe că scad nivelul de trigliceride, reduc coagularea sângelui și riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
Migdalele, nucile, semințele de in și semințele de chia sunt surse bune de grăsimi sănătoase, fibre și antioxidanți. Acestea pot ajuta la scăderea colesterolului LDL și la îmbunătățirea sănătății inimii.
Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate, care contribuie la scăderea colesterolului rău, LDL, și la creșterea colesterolului bun, HDL.
Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL, asociat cu un risc de boli de inimă.
Căpșunile, afinele, zmeura și murele sunt bogate în nutrienți importanți și antioxidanți precum antociane, care pot proteja pereții arterelor.
Cacao și ciocolata neagră conțin flavonoide care îmbunătățesc sănătatea inimii prin scăderea tensiunii arteriale și reducerea inflamației. Alegeți soiuri care conțin cel puțin 70 la sută cacao.
Usturoiul este cunoscut pentru capacitatea sa de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, usturoiul poate ajuta la prevenirea formărilor plăcilor de aterom pe artere.
Legumele cu frunze verzi precum spanacul, varza și brocolli sunt bogate în nitrați, care s-a dovedit că scad tensiunea arterială, reduc inflamația și îmbunătățesc funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge.
Sfecla roşie este bogată în nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric, ajutând astfel la îmbunătățirea fluxului sanguin și la scăderea tensiunii arteriale.
Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică. Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…