Sari la conținut

Tonul la conservă are beneficii neașteptate pentru sănătate

Conserva de ton
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tonul la conservă este o alegere de preferat pentru mulți atunci când vine vorba de a pregăti o masă rapidă și ușoară. Poate fi folosită în nenumărate rețete, de la salate și sandvișuri până la mâncăruri calde și gustări direct de la cutie.

Și, pe lângă faptul că este convenabil și accesibil, este și o sursă de proteine, ceea ce o face o opțiune economică atât pentru familii, cât și pentru persoane fizice. Numărul de calorii este ușor, care poate fi deosebit de atrăgător pentru cei care sunt atenți la aportul lor zilnic. În plus, faptul că nu necesită refrigerare până la deschidere și poate rezista ani de zile pe rafturile din cămară înseamnă că poți să-l aprovizionezi și să-l păstrezi în cămară pentru acele idei de masă de ultim moment.

Dar conserva de ton nu este doar un ingredient practic. Este, de asemenea, o comoară de beneficii pentru sănătate.

Unul dintre cele mai notabile beneficii ale conservelor de ton este conținutul ridicat de vitamina D. Vitamina D este esențială pentru oase puternice și joacă un rol crucial în multe alte funcții ale corpului, inclusiv sistemul imunitar, funcția musculară și sănătatea creierului.

În plus, conserva de ton este o sursă bogată de alți nutrienți, cum ar fi acizii grași omega-3, care sunt importanți pentru sănătatea inimii și pot ajuta la reducerea inflamației în organism.

Tonul la conservă are beneficii neașteptate pentru sănătate

Potrivit New York State Department of Health, o porție de doar 85 de grame de ton ușor conservat în ulei poate furniza o cantitate substanțială de 229 UI de vitamina D.

Vitamina D, numită adesea „vitamina soarelui”, este vitală pentru sănătatea și bunăstarea generală. Potrivit National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (NIH ODS), această vitamină unică solubilă în grăsimi este atât un nutrient, cât și un hormon, iar corpurile noastre o pot produce atunci când pielea noastră este expusă la lumina soarelui.

În timp ce valoarea zilnică recomandată a vitaminei D variază în funcție de vârstă și stadiul de viață, un ghid general pentru adulți este de aproximativ 600 până la 800 de unități internaționale (UI) zilnic. Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului, care ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoase. Nivelurile adecvate de vitamina D sunt, de asemenea, legate de un sistem imunitar care funcționează bine, ajutând la apărarea împotriva infecțiilor și reducând riscul de îmbolnăvire.

Acest aliment bogat în nutrienți oferă și alte vitamine și minerale esențiale, cum ar fi:

  • acidul docosahexaenoic (DHA),
  • seleniu,
  • iod.

DHA poate ajuta la scăderea trigliceridelor și a tensiunii arteriale, la stimularea sistemului imunitar și la sprijinirea funcției cognitive. În plus, seleniul și iodul joacă un rol esențial în menținerea sănătății tiroidei și în asigurarea unui metabolism bine reglat.

Cu toate acestea, este important de reținut că, deși tonul conservat este o putere nutrițională, preocupările cu privire la nivelurile de mercur persistă. Consumer Reports (CR) a observat că tonul conservat conține în general niveluri medii relativ scăzute de mercur, deși nivelurile de mercur pot varia de la cutie la cutie.

Tonul ușor este cea mai sigură alegere în acest sens, dar este esențial să fii precaut, mai ales dacă ești însărcinată.

„Suntem în continuare îngrijorați de faptul că variația pe care o vedem de la conserve la cutie face tonul prea riscant pentru gravide și sugerăm că toată lumea ar trebui să ia anumite măsuri de precauție”, a sfătuit Michael Hansen, Ph.D., un om de știință senior la CR, pentru Consumer Reports.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel