Sari la conținut

Tolontan: Radiații de 100 de ori mai puternice decât la Cernobîl, aproape de Piața Victoriei. Angajaților de la Muzeul de Geologie le cad părul și dinții, unii dezvoltă cancer

Cătălin Tolontan a publicat un raport potrivit căruia, radiațiile din Muzeul de Geologie sunt de zeci sau chiar de sute de ori mai mari decât limitele admise, ba chiar și decât radiațiile din zona centralei nucleare ce a explodat în Ucraina, Cernobîl. 

Potrivit informațiilor prezentate de jurnalist, în curtea muzeului se află mai multe oase de mamuți care iradiază în jurul lor.

“Fosilele au un grad de iradiere mare”, explică unul dintre paleontologii muzeului, șocat și el de felul în care sunt depozitate oasele de mamut. Muzeul deține fosilele a doi mamuți, sosiți în perioade diferite. Unul este aruncat aici, sub prelată! Al doilea este expus la etajul trei. Ambii mamuți sunt radioactivi, iar vizitatorii și lucrătorii nu beneficiază de nicio protecție”, scrie Tolontan.

Dar acesta nu ar fi singurul loc ce provoacă radiații, din curtea muzeului. Potrivit celor spuse de jurnalist, și în pivnița din curtea instituției se înregistrează valori de contaminare mult peste limita admisă.

Totul pare a fi din lipsa măsurilor de siguranță ce ar trebui luate.

Dar chiar dacă aceste radiații sunt periculoase în mod normal, ele nu sunt pe o rază foarte mare. Trecătorii sau oamenii care protestează în Piața Victoriei nu sunt afectați de radiațiile emise de fosile sau din pivnița respectivă.

Cu toate, cei care stau constant pe lângă “izvoarele de radiații”, ar putea fi afectați de ele, iar cancerul ar fi cea mai probabilă boală pe care o persoane ar dezvolta-o în urma contaminării excesive. Primii afectați sunt chiar angajații. ”Zece dintre noi au cancer, ne cad părul și dinții”, spune unul dintre angajații muzeului, care dorește să rămână anonim.

Chiar dacă ar fi fost făcute teste, șefii de la Muzeul de Geologie ar fi ascuns rapoartele.

”Zona de depozitare a eșantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă și susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiații, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiții de insecuritate fizică și radiologică totală”, scrie într-un raport de radiometrie din data de 12 mai 2016al Muzeului Național de Geologie, potrivit lui Cătălin Tolontan.

Gazeta Sporturilor a primit informația că Gabriel Bindea, directorul Institutului Geologic Român, de care aparține și Muzeul de Geologie, a fost destituit acum două zile, după ce în cadrul instituției s-a aflat că jurnaliștii finalizează documentarea și  vor publica investigația.

Acesta este, alături de directoarea Muzeului, Rodica Tița, unul dintre cei care ar fi ascuns raportul de sănătate publică.

Mai multe informații pe tolo.ro. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel