Dacă vremea rece nu dă mari bătăi de cap diabeticilor, fructele de sezon sunt, în schimb, mai toate, contraindicate, iar anumite legume trebuie consumate cu moderație
Dana Lascu
Pacientul cu diabet nu are, direct, probleme din cauza schimbărilor de temperatură sau presiune, „decât, poate, pe fond depresiv – se răcește vremea și s-a terminat vacanța. Are, în schimb, pe fond alimentar – toamna mănâncă mai mult, ceea ce nu e foarte bine și, de obicei, la analizele din această perioadă se observă o creștere a glicemiei”, explică dr. Mădălina Stoian, medic specialist diabetolog. Fructele de sezon conțin prea mult zahăr Problemele cele mai mari decurg, așadar, din alimentația de sezon. Majoritatea fructelor care se coc toamna nu sunt tocmai indicate pentru diabetici. „Strugurii, prunele, merele conțin un procent mare de zahăr. Strugurii, spre exemplu, au în jur de 18-20 de grame de zahăr la suta de grame. Este foarte mult și nu sunt indicați diabeticilor. Fructele de sezon, în general, trebuie consumate cu prudență, ideal ar fi să se ferească de ele“, explică medicul. Pot fi consumate doar în cantități foarte mici și, mai ales, ca atare, nu sucul făcut din el. Asta pentru că sucurile naturale au conținut și mai mare de zahăr, decât fructele din care sunt făcute și nu au fibrele acestuia. Partea proastă este că mulți dintre diabetici sunt bătrâni, o parte din mediul rural, „iar pentru ei este greu să accepte să țină un regim strict. Mănâncă ceea ce produc în propria curte, au obicePotrivit statisticilor oficiale ale Ministerului Sănătății, în 2014, în România, erau luate în evidență ca fiind sub tratament medicamentos oral 673.099 de persoane cu diabet, iar alte 202.271 de persoane erau tratate cu insulină (dintre care 3.014 sunt copii). În total, oficial, 875.370 de români cu diabet diagnosticat. Asociațiile bolnavilor de diabet susțin, însă, că cifra reală este mult mai mare – aproape două milioane de români ar suferi de această afec- ţiune, adică 11,6% din numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani. Dacă vremea rece nu dă mari bătăi de cap diabeticilor, fructele de sezon sunt, în schimb, mai toate, contraindicate, iar anumite legume trebuie consumate cu moderație Anotimpul notimpul „neprietenos” neprietenos” cu diabeticii u diabeticii iuri alimentare de-o viață și e mai greu să-i convingi că, dacă nu renunță la ele, boala se agravează. Ne cer nouă, medicilor, să găsim tot felul de soluții, numai în farfurie să nu le umblăm“, spune diabetologul. În schimb, legumele se sezon pot fi consumate, majoritatea, cu încredere. „Dovlecelul, țelina, varza, brocolli, conopida, ardeii, castraveții, roșiile, vinetele – sunt bune pentru diabetici și pot fi consumate la discreție. În schimb, fasolea, mazărea, lintea trebuie consumate cu prudență, pentru că au în conținut amidon”, precizează medicul.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…