Sari la conținut

TIROIDA: Mergi URGENT la DOCTOR dacă ai aceste simptome

simptome hormonale
Sursă foto: pixabay
Simptom probleme hormonale

TIROIDA: Mergi URGENT la DOCTOR dacă ai aceste simptome. Ce facem, când trebuie mers urgent la medic, ce investigații trebuie să facem, la ce trebuie să fim atenți?

Problemele legate de glanda tiroidă pot fi destul de grave, mai ales dacă nu știm că această glandă nu funcționează cum trebuie.

Ignorarea semnelor că tiroida nu funcționează optim ne poate costa scump. În unele cazuri, se poate ajunge la extirpare și atunci este vorba de tratament hormonal tot restul vieții.

Dacă glanda tiroidă funcționează cum trebuie sau este afectată, ne poate spune doar medicul endocrinolog pe baza unor analize specifice de laborator.

Apoi urmează investigațiile imagistice (ecografie, elastografie, RMN, CT, PET-CT) și, dacă este nevoie, se poate face și o puncție tiroidiană.

Această procedură reprezintă o investigație minim invazivă.

 

Mergi urgent la medic dacă:

Sunt simptome care trebuie să ne trimită urgent la medic pentru investigații.

Inima bate prea rapid

Dacă avem un ritm cardiac prea rapid poate fi un simptom al hipertiroidismului.

Atunci când glanda tiroida produce prea multi hormoni poate creste presiunea sanguina, determinand accelerarea ritmului cardiac.

În ultimul timp, noile gadget-uri și device-uri apărute – telefoane, brățări pentru fitness, tot felul de aplicații – ne pot ajuta să monitorizăm bătăile inimii și nu numai.

De asemenea, și dacă mergem la sală și facem exerciții cardio, putem verifica pe monitoarele aparatelor la care lucrăm, anumiți parametri vitali.

Permanentă oboseală

Atunci când ne simțim prea obosiți mereu, indiferent dacă ne odihnim sau nu, este alt semnal de alarmă.

Inima nu funcționează corect și presiunea sanguină este prea ridicată. Din aceste motive, simțim senzația de epuizare, de oboseală excesivă.

Astfel de simptome sunt asociate cu hipotiroidismul, fiind chiar primele semne care apar.

Iar dacă avem nevoie de prea mult somn, vrem să dormim mult și ne trezim foarte greu…, atunci trebuie să luăm foarte în serios această problemă.

Nu mai stați pe gânduri și mergeți la medic.

Kilograme luate sau pierdute prea brusc

Slăbești brusc sau te îngrași foarte rapid? Nu găsești nicio explicație logică la aceste schimbări prea bruște?

Ei bine, acestea sunt printre primele semne ale problemelor tiroidiene: slăbirea sau îngrășarea excesivă.

Iar dacă acestea se întâmplă fără să existe modificări în stilul nostru de viață, atunci este cu atât mai alarmant.

Ce înseamnă să câștigăm rapid kilograme? Din păcate, acesta este un semn că scade funcția glandei tiroide și ne simțim și lipsiți de energie.

La polul opus, daca avem prea multa energie, inseamna ca metabolismul este accelerat.

De aici rezultă scaderea rapida in greutate, care la inceput poate parea de bun augur. Pierdem kilograme, intrăm în sfârșit în rochiile acelea care nu ne mai încăpeau…

Super, ajungem la silueta dorită, dar… Atenție! Dacă pierdem în greutate fără motiv, atunci trebuie neapărat să ne prezentăm la medic.

Anxietate, depresie?

Din păcate, acestea sunt foarte frecvente, chiar dacă nu au neapărat legătură cu funcționarea optimă sa glandei tiroide.

Totuși, acestea sunt legate de hipertiroidism.

În cele mai multe cazuri, aceste persoane se simt apatice, moleșite, văd totul „negru”, sunt pesimiste sau se simt extrem de furioase.

Orice ar face, sunt foc și pară. De cele mai multe ori, cei care suferă de hipertiroidism au probleme în a-și gestiona excesele emoționale.

Iar dacă nu au nicio explicație pentru aceste ieșiri necontrolate, este semn ca glanda tiroidă nu funcționează cum trebuie.

Firește, trebuie mers la medic.

Îți cade părul?

E drept că pierderea podoabei capilare este cauzată de mai mulți factori, dar trebuie să ne dea de gândit dacă pierdem mai mult de câteva fire pe zi…

Iar dacă firul de păr devine tot mai subțire și pe scalp apar zone din care părul lipsește, atunci este cazul să mergem repede la medic.

Trebuie știut că pierderea părului poate fi un simptom al hipertiroidismului.

Nu te poți concentra…

Dacă nu te poți concentra, stai mai mult pe un task pe care îl rezolvai în câteva minute și acum îți ia ore, este îngrijorător.

Uiți și nu ești „acolo” unde trebuie, te chinui să te focusezi și … degeaba? Ei bine, este vorba de un alt semnal de alarmă legat de tiroidă.

Din păcate, atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul sunt asociate cu probleme de concentrare.

Dacă uiți mereu unde ai pus cheile, unde ți-ai lăsat telefonul, unde ai parcat mașina, dacă uiți nume, date importante, dacă ești mereu confuză/confuz, acestea sunt semne că tiroda nu funcționează bine.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel