Categories: Stil de viaţă

Tipuri de vegetarianism. PLUS: avantajele și dezavantajele acestei diete

Este adevărat că acest tip de alimentația are numeroase avantaje, printre care reducerea colesterolului, însă vegetarianismul nu este indicat tuturor.

Vă prezentăm mai jos tipurile vegetarianismului și principalele atuuri și dezavantaje.

  1. Dieta exclusiv vegetariană conține doar fructe și legumet crescute în mod ecologic. Proteinele nu sunt obținute din produsele de natură animală ci din unele legume, fructe zarzavaturi, soia sau cereale. Acest gen de nutriție se bazează, în general pe crudități. Prepararea mâncării la o temperatură de 37 grade conservă enzimele și cea mai mare parte din vitamine și minerale.
  2. Dieta preponderent vegetariană (flexitarianismul) este mai îngăduitoare, permițând consumul de pește și excepțional de carne de pasăre. Termenul de flexitarian a apărut pentru prima dată în 1992, iar în 2003, American Dialect Society l-a definit ca: vegetarian care mănâncă doar ocazional carne.
  3. Dieta lacto-vegetariană exclude ouăle și carnea, dar tolerează lactatele. Această formă este foarte răspândită în India.
  4. Dieta ovo-vegetariană permite pe lângă vegetale ouăle. Această dietă are cei mai puțini adepți.
  5. Dieta lacto-ovo-vegeriană acceptă dintre produsele de origine animală doar anumite ouă (cele de fermă sunt excluse) și unele lactate. Este cea mai întâlnită formă de vegetarianism în Europa și America.
  6. Dieta fructariană implică numai consumul poamelor, nucilor, semințelor, leguminoaselor și altor vegetale care pot fi adunate fără a face rău plantei care le-a produs (unii adepți mănâncă doar roadele care s-au desprins singure). Astfel, un fructarian va accepta banane, alune, tomate, vinete, pepeni, castraveți, etc. Dar va refuza cartofii sau spanacul.

 

Principalele avantaje:

–         vegetalele au un important rol detoxifiant, îndepărtând din corp noxele cu potențial patogen. În plus, având o rată mare de metabolizare, acest tip de alimentație nu produce reziduri greu de expulzat.

–         Asigură un aport adecvat energetic sporind speranța de viață

–         Sistemele digestiv, renal, nervos, nu sunt solicitate inutil

–         Prin aportul substanțial de vitamine și săruri minerale, imunitatea se fortifică, apărând organismul mai eficient

–         Reduce riscul apariției obezității, diabetului, colesterolului, afecțiunilor cardiovasculare, a osteoporozei și anumitor forme de cancer.

–         Majoritatea leguminoaselor conțin proteine, unele chiar mai multe decât carnea. Spre exemplu, soia are în medie 40% proteine, iar carnea de vită doar 21-23%.

Dezavantaje:

–         urmată în perioadele de maximă dezvoltare a organismului (copilărie, adolescență) această dietă poate înfrâna procesul optim de evoluție, atât fizică, dar și intelectuală.

–         Lipsa proteinelor și lipidelor de origine animală, elemente ce au valoare biologică, împiedică maturizarea sistemelor nervos central și periferic, respectiv a celor muscular și endocrin.

–         În cazul unor persoane, acest tip de dietă nu reușește să confere o stare de sațietate durabilă, perceperea aproape continuă a senzației de foame putând cauza depresii, frustrări, nervozitate.

–         Aportul insuficient de vitamina B12, calciu și fier predispune la anemie și la rahitism (în special la fete). Vegetarienele aflate la premenopauză sau în plină desfășurare a acestei stări fiziologice au un risc crescut de osteoporoză.

–         Alimentația exclusiv vegetariană în timpul sarcinii poate dăuna copilului, mult mai predispus la hipertrofie ponderală, la anemie sau rahitism.

Reducerea generală a colesterolului este o măsură de prevenire a bolilor de inimă, totuși, odată cu colesterolul rău se diminuează și colesterolul bun (HDL), fenomen care poate avea efecte negative asupra organismului

Recent Posts

Lovitură pentru sute de mii pensionari! Nu vor mai primi aceşti bani

Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…

2 ore ago

Ce este bine să dai de pomană de Sfinții Mihail și Gavril? Toți credincioșii ar trebui să facă asta pe 8 Noiembrie

Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…

2 ore ago

Vedeta TV spitalizată după ce mâncat brânză! Ce este febra Q?

Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…

3 ore ago

Când cad primii fulgi de nea în Capitală? Cum va fi vremea la munte de Crăciun și Revelion

Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…

3 ore ago

10 alimente care NU trebuie păstrate niciodată în frigider

Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…

3 ore ago

Noaptea magică în care se deschid cerurile. De Sfinții Mihail și Gavril pune asta sub pernă pentru a avea noroc și protecție.

În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…

4 ore ago

Citeste si: