Din cuprinsul articolului
Grăsimile saturate pot crește cantitatea de colesterol LDL din sânge. Tipurile de ulei pentru gătit au început sa fie împărțite în două: uleiuri bune și uleiuri rele. Asociația Americană a Inimii (AHA) spune că este bine să consumăm „uleiuri vegetale lichide non-tropicale, cum ar fi uleiurile de măsline sau de floarea soarelui”, dacă vrem să pregătim o masă sănătoasă pentru inimă, scrie Wellandgood.
„Deși ai crede că orice are de-a face cu tropicele este un lucru bun, în acest caz, uleiurile tropicale precum uleiul de cocos sau de palmier, nu sunt cea mai bună alegere”, spune medicul nutriționist Lisa Moskovitz, autoarea cărții ”The Core 3 Healthy Eating Plan”.
„Asta se datorează faptului că aceste uleiuri utilizate pe scară largă sunt mai bogate în grăsimi saturate pro-inflamatorii”. Aceste grăsimi saturate pot crește cantitatea de colesterol LDL din sânge, ceea ce poate crește și riscul de accident vascular cerebral și de boli de inimă.
Asta nu înseamnă că alte tipuri de ulei, cum ar fi cel de cocos sau canola, nu trebuie folosite într-o dietă sănătoasă. Înseamnă doar că uleiul de măsline și cel de floarea-soarelui vor oferi mai multe beneficii pentru sănătatea inimii.
Beneficiile gătitului cu ulei de măsline
Uleiul de măsline își menține reputația de ulei sănătos pentru inimă datorită concentrației mari de acizi grași mononesaturați, un tip de grăsime care poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. Un studiu din 2014, pe 63.867 de femei și 35.512 bărbați, a constatat că cei care consumau o jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de a avea boli cardiovasculare. În plus, aceștia au avut și un risc cu 21% mai mic de a avea o boală coronariană.
Dar beneficiile uleiului de măsline depășesc inima: „Pe lângă faptul că este sănătos pentru inimă, uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți care luptă împotriva inflamației cauzate de factorii de stres, de obiceiurile alimentare și de expunerea la mediu”, spune Moskovitz.
În general, consumul excesiv și regulat al acestor uleiuri nesănătoase poate crește riscul de afecțiuni precum obezitatea și bolile de inimă. Este recomandat să se evite sau să se consume cu moderație în cadrul unei alimentații sănătoase.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…