Tipuri de boli psihice: tulburare delirantă. Cauze, simptome, tipuri și tratament

Tulburarea delirantă este un tip de boală psihică  (sănătate mintală) în care o persoană nu poate spune ce este real din ceea ce este imaginat. Există multe tipuri, inclusiv tipuri persecutorii, geloase și grandioase. Este tratabil cu psihoterapie și medicamente.

Boli psihice: Ce este tulburarea delirantă?

Tulburarea delirantă este un tip de tulburare psihotică. Simptomul său principal este prezența unuia sau mai multor iluzii.

O amăgire este o credință de neclintit în ceva care este neadevărat. Credința nu face parte din cultura sau subcultura persoanei și aproape toți ceilalți știu că această credință este falsă.

Persoanele cu tulburare delirală experimentează adesea iluzii non-bizare. Iluziile non-bizare implică situații care ar putea apărea în viața reală, cum ar fi să fii urmărit, înșelat sau iubit de la distanță. Aceste iluzii implică de obicei interpretarea greșită a percepțiilor sau experiențelor. În realitate, aceste situații fie sunt neadevărate, fie sunt extrem de exagerate.

Iluziile non-bizare sunt diferite de iluziile bizare, care includ credințe care sunt imposibile în realitatea noastră, cum ar fi a crede că cineva a îndepărtat un organ din corpul tău fără nicio dovadă fizică a procedurii.

Persoanele cu tulburare delirantă continuă adesea să socializeze și să funcționeze bine, în afară de subiectul delirului lor. În general, ei nu se comportă într-un mod ciudat sau neobișnuit. Acest lucru este spre deosebire de persoanele cu alte tulburări psihotice, care ar putea avea și iluzii ca simptom. În unele cazuri, totuși, persoanele cu tulburări delirante ar putea deveni atât de preocupate de iluziile lor încât viața lor este perturbată.

Boli psihice: Care sunt tipurile de tulburări delirante?

Există diferite tipuri de tulburări delirante, care sunt determinate în funcție de tema principală a delirului pe care o experimentează persoana. Tipurile de tulburări delirante includ:

  • Erotoman: Persoanele cu acest tip de tulburare delirantă cred că o altă persoană, adesea cineva important sau celebru, este îndrăgostită de ei. Ei pot încerca să contacteze persoana amăgirii și să se angajeze într-un comportament de urmărire.
  • Grandios: Persoanele cu acest tip de tulburare delirant au un sentiment exagerat de valoare de sine, putere, cunoaștere sau identitate. Ei pot crede că au un mare talent sau au făcut o descoperire importantă.
  • Gelozia: Persoanele cu acest tip de tulburare delirantă cred că soțul sau partenerul lor sexual este infidel fără nicio dovadă concretă.
  • Persecutorie: Persoanele cu acest tip de tulburare delirante cred că cineva sau ceva îi maltratează, spionează sau încearcă să îi facă rău (sau cuiva apropiat). Persoanele cu acest tip de tulburare delirantă pot depune plângeri repetate autorităților legale.
  • Somatic: Persoanele cu acest tip de tulburare delirantă cred că au o problemă fizică sau o problemă medicală, cum ar fi un parazit sau un miros neplăcut.
  • Mixt: Persoanele cu acest tip de tulburare deliranta au două sau mai multe dintre tipurile de iluzii enumerate mai sus.

Boli psihice: Care este diferența dintre tulburarea deliranta și schizofrenie?

Schizofrenia este un spectru (sau o gamă) de afecțiuni care implică simptome psihotice, care includ:

  • Vorbire sau comportament dezorganizat.
  • Simptome negative (o scădere a emoției în expresiile faciale și motivația unei persoane).

Tulburarea deliranta este diferită de schizofrenie, deoarece nu există alte simptome psihotice în afară de deliruri.

În plus, spre deosebire de schizofrenie, tulburarea deliranta este relativ rară, iar funcționarea zilnică nu este la fel de afectată ca în schizofrenie.

Pe cine afectează tulburarea deliranta?

Tulburarea delirantă apare cel mai adesea la mijlocul până la sfârșitul vieții, vârsta medie de debut fiind de 40 de ani.

Tipurile persecutorii și geloase de tulburare delirante sunt mai frecvente la persoanele desemnate de sex masculin la naștere (AMAB), iar tipul erotoman este mai frecvent la persoanele desemnate de sex feminin la naștere (AFAB).

Persoanele care tind să fie izolate social sunt mai predispuse să dezvolte tulburări delirante. Aceste populații includ:

  • Imigranți care au bariere lingvistice.
  • Oamenii care sunt surzi.
  • Persoane cu deficiențe de vedere.
  • Oamenii mai în vârstă.

Boli psihice: Cât de frecventă este tulburarea deliranta?            

Deși iluziile ar putea fi un simptom al unor tulburări mai frecvente, cum ar fi schizofrenia, tulburarea deliranta în sine este destul de rară. Aproximativ 0,05% până la 0,1% din populația adultă are tulburări delirante.

Boli psihice: Care este cel mai frecvent tip de tulburare deliranta?

Cel mai frecvent tip de tulburare deliranta este tipul persecutoriu – atunci când cineva crede că alții sunt gata să-i facă rău, în ciuda dovezilor contrare.

Boli psihice: Care sunt semnele și simptomele tulburării delirante?

Prezența iluziilor este cel mai evident semn al tulburării delirante, care variază în funcție de tip.

O altă caracteristică a acestei afecțiuni este că deseori persoanei îi lipsește conștientizarea de sine că iluziile sale sunt problematice. Ei nu sunt în măsură să accepte că iluziile lor sunt iraționale sau inexacte, chiar dacă recunosc că alți oameni și-ar descrie iluziile în acest fel.

Furia și comportamentul violent pot fi prezente dacă cineva se confruntă cu iluzii persecutorii, geloase sau erotomanice.

Persoanele cu tulburare deliranta pot dezvolta, de asemenea, anxietate și/sau depresie ca urmare a delirului.

Simptomele precoce ale tulburării delirante pot include:

  • Sentimente de a fi exploatat.
  • Preocuparea cu privire la loialitatea sau seriozitatea prietenilor.
  • tendință de a citi semnificațiile amenințătoare în remarci sau evenimente benigne.
  • Ține constant ranchiuni.
  • Disponibilitate de a răspunde și de a reacționa la deprecierea percepută.
Sursă foto: Neuro science news

Ce cauzează tulburarea deliranta?

Ca și în cazul multor alte tulburări psihotice, cercetătorii nu cunosc încă cauza exactă a tulburării delirante. Totuși, cercetătorii se uită la rolul diferiților factori care pot contribui la dezvoltarea afecțiunii, inclusiv:

  • Factori genetici: Faptul că tulburarea deliranta este mai frecventă la persoanele care au membri ai familiei cu tulburare deliranta sau schizofrenie sugerează că ar putea fi implicat un factor genetic. Cercetătorii cred că, ca și în cazul altor tulburări mintale, tendința de a dezvolta tulburări delirante ar putea fi transmisă de la părinți la copiii lor biologici.
  • Factori biologici: Cercetătorii studiază modul în care anomaliile anumitor zone ale creierului dumneavoastră ar putea fi implicate în dezvoltarea tulburării delirante. Un dezechilibru al anumitor substanțe chimice din creier, numite neurotransmițători, a fost asociat cu formarea de simptome delirante.
  • Factori de mediu și psihologici: Dovezile sugerează că tulburarea deliranta poate fi declanșată de stres. Tulburarea de consum de alcool și tulburarea de consum de substanțe ar putea contribui la afecțiune. Hipersensibilitatea și mecanismele de apărare ale ego-ului, cum ar fi formarea reacțiilor, proiecția și negarea, sunt câteva teorii psihodinamice pentru dezvoltarea tulburării delirante. Izolarea socială, invidia, neîncrederea, suspiciunea și stima de sine scăzută sunt, de asemenea, câțiva factori psihologici care pot determina o persoană să caute o explicație pentru aceste sentimente și, astfel, să formeze o amăgire ca soluție.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

5 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

5 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

6 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

6 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

7 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

7 ore ago

Citeste si: