Atunci când îți dorești foarte mult un copil, nu este deloc ușor să primești diagnosticul de infertilitate. Dar, vestea bună este că în ziua de azi infertilitatea poate fi învinsă cu ajutorul tehnicilor moderne. Inseminarea artificială și fertilizarea in vitro sunt două dintre cele mai des întâlnite proceduri ce vin în ajutorul cuplurilor care își doresc să devină părinți. Dar oare sunt singurele?
Pentru a afla care sunt soluțiile de tratament atunci când vine vorba despre infertilitatea în cuplu, am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Cauzele infertilității în cuplu, cel mai des întâlnite, sunt disfuncțiile ovarelor și trompelor uterine. Dar și probleme ale cervixului sau uterului, dar și disfuncții ale spermatozoizilor. Tratamentul trebuie adaptat fiecărei probleme în parte. Odată ce cuplul primește un diagnostic corect, atunci se stabilește și care va fi tratamentul de fertilitate cel mai potrivit problemei lor.
Fertilizarea în vitro nu rezolvă toate problemele legate de infertilitate
Nu toate problemele de infertilitate sunt rezolvabile cu ajutorul fertilizării in vitro. Unele se pot rezolva cu tratament medicamentos, cu operație laparoscopică, totul depinde însă de diagnosticul pus.
Cauza: endometrioza
Endometrul este mucoasa ce căptușește cavitatea uterului. Afecțiunea numită endometrioză este reprezentată de dezvoltarea unor celule endometriale în afara uterului. Una dintre principalele metode pentru a depista afecțiunea, dar și pentru a o îndepărta este laparoscopia. Este o intervenție ușoară, minim invazivă, iar cu ajutorul ei se poate interveni asupra leziunilor sau chisturilor descoperite. Endometrioza se moștenește și are o rată de recurență de aproape 40%. După îndepărtarea chirurgicală a afecțiunii, șansele unei sarcini pe cale naturală sunt mai mari de 50% pentru pacientele tinere care nu au afectată încă rezerva ovariană. În cazul în care endometrioza este în stare avansată, se recomandă începerea investigațiilor medicale pentru procedura de fertilizare in vitro.
Cauza: disfuncții ale trompelor uterine
Aproape 40% dintre cazurile de infertilitate au drept cauză blocarea trompelor uterine sau hydrosalpinx, cum mai este cunoscută afecțiunea. Înfundarea trompelor sau deteriorarea acestora fac imposibilă întâlnirea spermatozoizilor cu ovulul și atunci fecundarea nu poate avea loc. Diagnosticul se pune cu ajutorul ecografului. Înaintea începerii unei proceduri de fertilizare in vitro se recomandă îndepărtarea pe cale chirurgicală a hidrosalpinxului, acesta putând fi o sursă de eșec pentru viitoarea procedură.
Cauza: Ovare polichistice
Sindromul ovarelor polichistice este des întâlnit ca o cauză de infertilitate. Poate fi recunoscut după menstruațiile neregulate, pilozitate mare, acnee, kilograme în plus. Netratat, poate duce la infertilitate sau la imposibilitatea de a duce o sarcină la termen. Principala cauză a acestui sindrom este rezistența la insulină a organismului, ceea ce duce la apariția unui dezechilibru hormonal. Excesul de insulină determină ovarele să producă mai mulți hormoni masculini (testosteron), care împiedică ovulația. Într-o primă fază, tratamentul este medicamentos și se urmărește inducerea ovulației pentru a obține o sarcină pe cale naturală.
Cauza: probleme cu sperma
Când partenera este sănătoasă, dar bărbatul are probleme minore ale spermei inseminarea artificială este prima soluție de tratament împotriva infertilității. Procedura nu este una dureroasă și constă din introducerea în cavitatea uterină, cu ajutorul unui cateter foarte fin, a spermatozoizilor recoltați și tratați apoi în laboratorul de specialitate. Dacă după 2-3 inseminări tratamentul nu a dat roade, următorul pas îl reprezintă fertilizarea in vitro.
Dacă bărbatul are probleme majore cu sperma, cum sunt mobilitatea redusă a spermatozoizilor sau lipsa acestora din materialul seminal, se apelează la injectarea intracitoplasmatică a spermei în ovule, cunoscută drept tehnica ICSI. Aceasta reprezintă o intervenţie chirurgicală microscopică în ovul. Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat cu micro-pipeta un spermatozoid. El este introdus în ovul, efectuându-se un orificiu în membrana exterioară de protecție a ovulului, mai precis în zona lui transparentă, pellucida. Această membrană protejează ovulul și embrionul nou format, în primele lui zile de viaţă. De obicei, după 2-3 zile de la transferul embrionar, pellucida se dizolvă, iar embrionul lăsat liber se poate fixa în endometru.
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…