Sari la conținut

Tipul de durere de spate care ar putea fi un simptom al pietrelor la rinichi

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pietrele la rinichi sunt identificate din punct de vedere medical ca fiind calculi renali. Pe măsură ce avansează, acestea complică și mai mult starea de sănătate a bolnavului, provocându-i dureri puternice și împiedicându-l să urineze. De fapt, aceste pietre tind să blocheze căile de acces ale sistemului renal, a explicat site-ul Medline Plus al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

„O piatră la rinichi este o bucată solidă de material care se formează în rinichi din cauza substanțelor din urină. Poate fi la fel de mică ca un grăunte de nisip sau la fel de mare ca o perlă”, a explicat site-ul. Acesta a adăugat că, de obicei, astfel de pietre trec singure în urină, deși uneori situația se poate complica și poate cauza probleme majore de sănătate.

Depistarea acestui tip de afecțiune este vitală pentru a evita complicațiile. De aceea, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale din SUA (NIDDK) a explicat cum se simte adesea durerea pentru a detecta dacă o persoană suferă de pietre la rinichi.

Potrivit site-ului, este o durere ascuțită în partea inferioară a spatelui. De asemenea, poate apărea pe părțile laterale ale trunchiului, în partea inferioară a abdomenului și în zona inghinală. Acest tip de durere poate dura perioade scurte de timp, sau poate apărea și dispărea uneori. De asemenea, poate fi însoțită de vărsături sau greață.

Alte simptome sunt: prezența sângelui (roz, roșu sau maro) în urină, numit și hematurie; nevoia constantă de a urina; durere la urinare; incapacitatea de a urina sau posibilitatea de a urina doar o cantitate mică, urină tulbure sau urină urât mirositoare, febră și frisoane, relatează site-ul de specialitate.

Obiceiuri care ar putea afecta sănătatea rinichilor

BlueNetHospitals, cel mai important sistem privat de asistență medicală din Los Cabos, explică faptul că există diferite obiceiuri care pot afecta buna funcționare și sănătatea rinichilor. Printre acestea se numără:

  • Consumul ridicat de sucuri. Entitatea citează un studiu realizat de Universitatea din Osaka (Japonia), în care cercetătorii au descoperit că persoanele care beau două sau mai multe sucuri pe zi sunt mai predispuse să aibă proteine (proteinurie) în urină, un semn timpuriu de afectare a rinichilor, „deși în acest stadiu este încă posibilă inversarea daunelor”. Aceste băuturi sunt asociate cu un risc crescut de pietre la rinichi”, precizează BlueNetHospitals.
  • Excesul de sodiu. Atunci când se consumă prea multă sare (sodiu), rinichii trebuie să lucreze de două ori mai mult, deoarece una dintre funcțiile lor este de a metaboliza sodiul ingerat prin alimente. Pe termen lung, această solicitare poate provoca deteriorarea acestor organe.
  • Consumul de cofeină. Consumul de cofeină nu dăunează în mod direct rinichilor, dar consumul excesiv de cofeină da, deoarece poate provoca o creștere a tensiunii arteriale.
  • Abuzul de analgezice. „Cei mai mulți oameni cred că acestea sunt cea mai bună soluție pentru a-și ușura afecțiunile. Cu toate acestea, s-a demonstrat că utilizarea excesivă a medicamentelor analgezice are efecte secundare grave, inclusiv afectarea rinichilor”, explică BlueNetHospitals.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel