Tipul de carne care crește riscul de cancer bucal

Majoritatea organizațiilor de prevenire a cancerului sunt de acord că oamenii ar trebui să limiteze consumul de carne procesată, care s-a demonstrat ştiinţific că are legătură cu apariţia mai multor tipuri de cancer, în special de colon și de stomac.

Un nou studiu arată că chiar și unele proteine ​​animale mai proaspete pot creşte riscul apariției unui alt tip de cancer. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică carnea procesată – cum ar fi slănina, cârnații și alte mezeluri – împreună cu fumatul ca substanțe cancerigene de „grupa 1”.

Riscul de cancer oral, mai frecvent la adulţii tineri

Noul studiu realizat de cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Katowice relevă că, cu cât este mai mare consumul de carne, cu atât este mai mare riscul de cancer bucal în special la adulţii tineri. Potrivit rezultatelor cercetării, carnea roşie afumată este asociată cu cel mai mare risc de cancer oral în comparație cu carnea prăjită și fiartă.

Cercetările anterioare au arătat că atunci când carnea roșie este încălzită (ceea ce, desigur, se face pentru a ucide agenții patogeni și a o face mai sigură și mai gustoasă), se formează compuși chimici care pot duce la modificări canceroase în tractul digestiv.

Totodată, specialiştii au descoperit că, în timp ce fumatul, consumul de alcool și infecția cu papilomavirusul uman (HPV) au fost asociate cu cel mai mare risc de cancer oral, consumul de carne roșie a crescut, de asemenea, acest risc.

În mod surprinzător, carnea la grătar nu a arătat o asociere atât de mare cu riscul de cancer bucal, dar cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că polonezii fac de obicei carnea la grătar doar cu anumite ocazii. Vor fi necesare mai multe studii în afara populației de testat pentru a vedea dacă acest lucru are legătură cu alte zone ale lumii unde grătarul este mai popular, deoarece se știe că dezvoltă compuși cancerigeni.

De exemplu, în Brazilia, consumul de carne la grătar de patru sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu rate crescute de cancer bucal. Studiul are şi o veste bună: consumul de legume pare să aibă un efect protector împotriva cancerului oral.

Cercetătorii au concluzionat că restricționarea consumului de produse din carne procesată și schimbarea metodelor de preparare poate reduce riscul de a dezvolta acest tip de cancer.

Simptomele cancerului bucal

  • ulceraţii în gură care nu se vindecă în decurs de trei săptămâni
  • umflături sau noduli în orice parte a gurii, mandibulei sau gâtului
  • pete noi roșii sau albe în gură
  • amorțeală a limbii sau a altei zone a gurii
  • pierderea inexplicabilă a dinților
  • dureri cronice de gât sau răgușeală persistentă.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: