Din cuprinsul articolului
Majoritatea organizațiilor de prevenire a cancerului sunt de acord că oamenii ar trebui să limiteze consumul de carne procesată, care s-a demonstrat ştiinţific că are legătură cu apariţia mai multor tipuri de cancer, în special de colon și de stomac.
Un nou studiu arată că chiar și unele proteine animale mai proaspete pot creşte riscul apariției unui alt tip de cancer. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică carnea procesată – cum ar fi slănina, cârnații și alte mezeluri – împreună cu fumatul ca substanțe cancerigene de „grupa 1”.
Riscul de cancer oral, mai frecvent la adulţii tineri
Noul studiu realizat de cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Katowice relevă că, cu cât este mai mare consumul de carne, cu atât este mai mare riscul de cancer bucal în special la adulţii tineri. Potrivit rezultatelor cercetării, carnea roşie afumată este asociată cu cel mai mare risc de cancer oral în comparație cu carnea prăjită și fiartă.
Cercetările anterioare au arătat că atunci când carnea roșie este încălzită (ceea ce, desigur, se face pentru a ucide agenții patogeni și a o face mai sigură și mai gustoasă), se formează compuși chimici care pot duce la modificări canceroase în tractul digestiv.
Totodată, specialiştii au descoperit că, în timp ce fumatul, consumul de alcool și infecția cu papilomavirusul uman (HPV) au fost asociate cu cel mai mare risc de cancer oral, consumul de carne roșie a crescut, de asemenea, acest risc.
În mod surprinzător, carnea la grătar nu a arătat o asociere atât de mare cu riscul de cancer bucal, dar cercetătorii cred că acest lucru s-ar putea datora faptului că polonezii fac de obicei carnea la grătar doar cu anumite ocazii. Vor fi necesare mai multe studii în afara populației de testat pentru a vedea dacă acest lucru are legătură cu alte zone ale lumii unde grătarul este mai popular, deoarece se știe că dezvoltă compuși cancerigeni.
De exemplu, în Brazilia, consumul de carne la grătar de patru sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu rate crescute de cancer bucal. Studiul are şi o veste bună: consumul de legume pare să aibă un efect protector împotriva cancerului oral.
Cercetătorii au concluzionat că restricționarea consumului de produse din carne procesată și schimbarea metodelor de preparare poate reduce riscul de a dezvolta acest tip de cancer.
Simptomele cancerului bucal
- ulceraţii în gură care nu se vindecă în decurs de trei săptămâni
- umflături sau noduli în orice parte a gurii, mandibulei sau gâtului
- pete noi roșii sau albe în gură
- amorțeală a limbii sau a altei zone a gurii
- pierderea inexplicabilă a dinților
- dureri cronice de gât sau răgușeală persistentă.