Din cuprinsul articolului
Fumatul nu este asociat doar cu un risc crescut de cancer pulmonar, așa cum am putea crede uneori, dar este cunoscut că crește șansele de a dezvolta multe alte tipuri de tumori. Gât, laringe, esofag, gură… lista este lungă.
Unul dintre aceste tipuri de cancer pe care fumătorii au un risc mai mare de a le suferi, după cum arată un studiu publicat în mediul Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, este cancerul colorectal.
Totuși, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu alte tumori declanșate parțial de fumat (nu trebuie să uităm că cancerul este o boală complexă și multifactorială), există un tip specific de cancer colorectal pentru care nu pare că oprirea dependenței atenuează riscul de suferință în viitor, sau cel puțin nu într-o perioadă considerabilă de timp.
Autorii ajung la această concluzie după o analiză combinată a opt studii anterioare, care lucrează împreună cu un eșantion de 6.796 de cazuri de cancer colorectal și 7.770 de controale.
Ceea ce au descoperit folosind această metodologie este că atât fumătorii actuali, cât și cei care au renunțat la fumat au avut un risc mai mare de cancer colorectal în general decât nefumătorii.
Nu numai asta; cei care s-au lăsat de fumat au menținut un risc mai mare decât cei care au fumat mai puțin timp de cel puțin 25 de ani după renunțare.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că impactul timpului fără fumat a variat în funcție de tipul specific de tumoră.
De exemplu, excesul de risc a scăzut imediat după renunțarea la fumat pentru cancerul de colon proximal și cancerul rectal; cu toate acestea, nu a scăzut decât după 20 de ani în cazul cancerului de colon distal.
Cu alte cuvinte, după cum subliniază ei, riscul general de cancer colorectal a rămas mai mare decât în mod normal timp de 25 de ani după fumat, iar modelul de scădere a variat în funcție de locul tumorii.
În plus, au descoperit că au existat o serie de alți factori care au interacționat cu fumatul în ceea ce privește riscul de cancer.
În special, de exemplu, riscul a crescut și mai mult la fumătorii cu un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egal cu 25, până la 15%; și ceva asemănător s-a întâmplat cu consumul de fructe.
Acei fumători care au un avut un consum redus de fructe au avut un risc cu până la 16% mai mare decât fumătorii care au consumat multe fructe.
Așa cum este logic, ținând cont de faptul că această interacțiune este aditivă, acele persoane supraponderale sau obeze care au fumat și mâncat puțin fructe au avut un risc mai mare decât cei care au îndeplinit doar unul sau două dintre aceste criterii.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…