Din cuprinsul articolului
Cancerul este o boală cronică care apare din cauza mutațiilor în ADN-ul celulelor. În interiorul acestuia se află instrucțiunile pentru ca celula să funcționeze corect. Când apar modificări, se generează erori în indicații și celulele devin celule canceroase.
Această boală poate începe într-un organ și se poate răspândi în alte organe. De exemplu, „cancerul pulmonar începe în plămâni și se poate răspândi la ganglionii limfatici sau la alte organe din corp, cum ar fi creierul. La rândul său, cancerul care are originea în alte organe se poate răspândi la plămâni.
Când celulele canceroase se răspândesc de la un organ la altul, se numește metastază”, detaliază Centers for Disease Control and Prevention.
În plus, experții de la Institutul Național de Sănătate al Statelor Unite (NIH) explică că cancerul poate provoca diferite simptome, în funcție de locul în care își are originea sau dacă s-a răspândit în alte părți ale corpului.
În acest sens, portalul Sevilla ABC a subliniat că durerile abdominale și greața frecventă sunt câteva dintre simptomele cancerului la ficat.
În plus, alte semne ale acestui tip de cancer sunt pierderea poftei de mâncare și a greutății, senzația de sațietate chiar dacă se mănâncă puțin și îngălbenirea pielii.
Cancer hepatic tăcut
Cancerul de ficat poate fi un cancer tăcut. Cel mai frecvent este carcinomul hepatocelular și există altele precum colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, deși acestea din urmă sunt cele mai puțin frecvente.
„Pentru persoanele cu risc crescut de cancer hepatic din cauza cirozei (din orice cauză), a hemocromatozei ereditare sau a infecțiilor cronice cu hepatită B (chiar și fără ciroză), unii experți recomandă screening-ul cancerului hepatic la fiecare șase luni cu analize de sânge pentru alfa-fetoproteina (AFP). ) și ecografie. În unele studii, testele de screening au fost legate de o supraviețuire mai bună a cancerului de ficat”, explică Societatea Americană de Cancer.
Potrivit Clinicii Mayo, majoritatea pacienților cu cancer la ficat nu prezintă semne sau simptome ale bolii în stadiile incipiente. Când se manifestă, le pot include pe cele menționate mai sus.