Sari la conținut

Tinerii din Generația Z riscă să-și piardă vederea. Atenţie la obiceiul care îi poate duce la orbire!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
risc mare de orbire

Omenirea se confruntă cu o „epidemie de orbire„, atrage atenţia un renumit chirurg oftalmolog, potrivit căruia  cei mai expuşi riscului de a-şi pierde vederea sunt tinerii, mai exact cei care fac parte din Generaţia Z şi care folosesc cel mai mult telefoanele mobile.

Medicul oftalmolog britanic care a lansat avertismentul spune că este imposibil să inversăm ceea ce deja s-a întâmplat şi asta din pricina impactului pe care reţelele de socializare îl au şi îl vor avea în viaţa noastră.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Suntem tot mai predispuşi să ne pierdem vederea, în primul rând, din pricina timpului petrecut pe telefoane, tablete şi calculatoare, precum şi a distanței mici pe care o păstrăm faţă de ecrane. Şi pentru că tehnologia ne ţine tot mai mult în case, am ajuns să ne expunem tot mai puţin şi la lumina naturală.

Obiceiul este cel mai evident în rândul tinerilor. Jumătate dintre copiii de astăzi petrec mai puţin timp în aer liber, comparativ cu părinţii lor, atunci când erau mici. În România, 30 la sută dintre adolescenţi obişnuiesc să petreacă zi de zi între 4 şi 6 ore cu ochii în ecrane, iar 14 la sută, chiar mai mult de atât”, arată datele Salvaţi Copiii, citate de antena3.ro.

OMS: 50% din populaţia globului va suferi de miopie

Obiceiurile care pot duce la pierderea vederii

  • expunerea îndelungată la ecrane
  • distanţa mică faţă de ecrane
  • expunerea redusă la lumină naturală

În România, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezintă afecțiuni oftalmologice, adică aproape unul din cinci oameni din totalul populației. Dintre aceștia, aproape 60.000 sunt orbi.

Printre afecțiunile cu impact major asupra vederii și care pot fi ținute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog, se numără degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară și edemul macular diabetic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel