Din cuprinsul articolului
Tinea versicolor, denumită și pitiriazis versicolor, este o infecție fungică obișnuită cauzată de creșterea excesivă a unei drojdii numite Malassezia pe piele. Această ciupercă se află în mod natural pe pielea majorității adulților fără a provoca vătămări, dar problema apare atunci când începe să prolifereze excesiv și să provoace o infecție a pielii.
Principalul simptom al acestei infecții este apariția de pete decolorate care pot fi mai întunecate sau mai deschise decât pielea din jur.
Având corpul tău acoperit cu aceste plasturi poate fi uimitor sau îngrijorător, dar poți fi liniștit știind că nu sunt nici contagioase, nici canceroase și pot fi vindecate complet cu un tratament adecvat.
Cât de comun este?
Tinea versicolor afectează oameni din întreaga lume, dar este mult mai răspândită în țările tropicale decât în cele mai reci. Diferența este atât de puternică încât aproape 50% din toate cazurile sunt raportate în țările tropicale și doar aproximativ 1,1% dintre pacienți aparțin unor terenuri mai reci, cum ar fi Suedia.
Acest lucru se datorează faptului că un climat cald și umed este propice creșterii ciupercii, în timp ce un climat rece este destul de inospitalier pentru ea.
Tinea versicolor poate afecta persoanele de toate vârstele, dar este mai frecvent în rândul adolescenților și al adulților tineri. Această prevalență crescută poate fi atribuită faptului că aceste grupe de vârstă tind să aibă glande sebacee hiperactive care secretă excesul de lipide pentru a-și menține pielea grasă.
Pielea grasă oferă terenul de reproducere perfect pentru Malassezia. Această drojdie se hrănește din lipide și apoi suprapopulează pielea, rezultând o infecție.
Cauzele Tinea Versicolor
După cum sa menționat mai devreme, drojdia Malassezia este prezentă în mod normal pe pielea umană, dar poate da naștere la infecția tinea versicolor dacă aceasta crește.
Motivul exact pentru această creștere excesivă de drojdie nu este clar înțeles, dar următorii factori îl pot declanșa cu siguranță:
- Vremea caldă, umedă
- Piele grasă
- Transpirație profundă
- Imunitate compromisă
- Creme sau pansamente care înfundă porii
- Îmbrăcăminte care nu permite pielii să respire
Simptomele Tinea Versicolor
Cel mai caracteristic simptom al tinea versicolor este apariția de pete / pete hiperpigmentate sau decolorate pe piele care au următoarele caracteristici:
- Petele pot fi albe, roz, somon, roșu, cafeniu sau maro galben.
- Petele au deseori limite neregulate, ascuțite.
- Petele pot fi uscate, solzoase și să provoace mâncărime.
- Petele apar de obicei pe față, gât și trunchi.
- Hiperpigmentarea poate deveni sau nu mai întunecată odată cu expunerea la soare.
- Decolorarea pielii poate fi însoțită de transpirații excesive.
Tratament medical pentru Tinea Versicolor
Tinea versicolor este de obicei tratat cu următoarele intervenții:
-
Produse antifungice topice
Produsele antifungice topice sunt tratamentul de primă linie pentru a opri creșterea excesivă a drojdiei de pe piele. Aceste loțiuni antifungice, creme, săpunuri și șampoane trebuie să includă anumite ingrediente chimice, cum ar fi clotrimazol, ketoconazol, miconazol, zinc pirition, sulfură de seleniu și terbinafină.
Aceste antifungice topice sunt adesea disponibile la farmacie, dar cele mai puternice pot necesita o rețetă medicală. Trebuie să respectați doza recomandată și instrucțiunile de utilizare pentru ca produsul să funcționeze fără a provoca efecte secundare nejustificate.
-
Agenți antifungici orali
Medicii dumneavoastră vă pot prescrie agenți antifungici orali dacă tratamentul antifungic local nu reușește să vă îmbunătățească starea. Unele dintre cele mai frecvent utilizate pastile antifungice pentru tratarea tinea versicolor sunt itraconazolul și fluconazolul.
Rețineți că nici cel mai bun tratament nu va oferi rezultate imediate. Primul semn că tratamentul dvs. funcționează este că erupția cutanată va deveni treptat mai puțin solzoasă până când devine plată ca pielea din jur.
Diagnosticarea Tinea Versicolor
Medicii pot diagnostica de obicei tinea versicolor examinând vizual erupția cutanată, care are caracteristici distincte.
Cu toate acestea, erupția cutanată poate semăna uneori cu erupții cutanate din alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi vitiligo, psoriazis, eczeme, sifilis, pitiriazis alba și pitiriazis rosea.
Tinea versicolor este puțin probabil să provoace complicații grave, dar erupțiile sale decolorate pot fi destul de disconfortante și vă pot face să vă îndoiți de sine. Din fericire, majoritatea cazurilor sunt ușor de tratat cu produse antifungice topice simple și pastile antifungice, dacă este necesar.
Erupția solzoasă poate dispărea la scurt timp după începerea tratamentului, dar decolorarea va dura câteva luni să dispară. Va trebui să aveți răbdare și trebuie să finalizați cursul medicamentelor.