Păducelul căruia i se mai spune și gherghin sau mãceș-alb este un arbust spinos, care crește prin crânguri și pe lângã marginea pãdurilor. Se gãsește din regiunile de stepã unde formeazã tufișuri, pânã în zona de deal și chiar de munte.
Conține principii active ale florilor și frunzelor: acidul crategic – complex format din compuși triterpenici; acid cartegolic, neotergolic și acantolic; acid ursolic și oleanolic; derivați de naturã flavonoidicã; leucoantocianidinã, un hepatoxi flavonobiozid cu acțiune cardiotonicã, acid cefaleic, sorbitol, vitamina C; amine: trimetilamina și amilamina; ulei volatil ce conține aldehidã anisicã; taninuri de naturã catehicã, pectine.
Principii active ale fructelor: taninuri de naturã catehicã, vitaminele B1 și C, antociani, acizii: tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic: sorbitol, colinã, acetilcolinã, glucozã, fructozã, pectine, cearã, substanțe minerale.
Utilizare. Acționeazã asupra aparatului cardiovascular și asupra sistemului nervos central. Este vasodilatator coronarian și periferic, sedativ nervos și al sistemului cardiovascular, crește permeabilitatea vascularã, scade tensiunea arterialã. Acționeazã ca un bun bronhodilatator.
Intern: în anginã pectoralã, miocarditã, hipertensiune arterialã; tulburãri neurovegetative, aterosclerozã și nevroze cardiace. La cardiaci se recomandã ca o completare a tratamentului cu digitalã sau când aceasta nu este suportatã.
Florile sau fructele de pãducel asociate cu valerianã și talpa gâștei își mãresc efectul medicinal.
Intern, sub formã de infuzie: o lingurițã de flori cu frunze sau de fructe la 250 ml apã clocotitã. Dupã 20 minute se strecoarã, se îndulcește și se bea fracționat în decursul unei zile.
Tinctura se preparã în modul urmãtor: 25 g flori sau fructe se macereazã timp de 12 zile în 120 g alcool de 700. Din aceastã tincturã se iau de trei ori pe zi câte 15-20 picãturi înainte de culcare. La cardiaci, pe lângã reglarea bãtãilor inimii, tinctura produce un somn liniștitor.
Amestecul de tincturã de pãducel cu tincturã de valerianã se recomandã în bolile de inimã și origine nervoasã. Din acest amestec se iau de 3 ori pe zi câte 20-30 picãturi înainte de masã.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…