Categories: Stil de viaţă

Țigările electronice, nocive sau benefice?

Industria țigărilor, fie ele electronice sau clasice, este una de miliarde de dolari anual. Când vorbim despre astfel de sume, sunt în joc interese mari, așa că avem informații diverse, unele false, altele obiective. Fumătorii trebuie să aleagă, responsabil și în cunoștință de cauză, care este cea mai potrivită variantă atunci când vine vorba despre dependența de nicotină. În orice caz, cel mai bine ar fi să se lase

Gabriel Fereșteanu

Sezonul rece și noile reglementări legislative (care interzic fumatul în spații închise) cresc cererea de țigări electronice în România. Fără o documentare serioasă, mulți dintre români cred că dispozitivele electronice îi ajută să renunțe la fumatul obișnuit să economisească bani, dar și să „fenteze” legea și să- și practice viciul în spațiile publice închise.

Cele patru idei miraculoase despre vapat

De zece ani de când au apărut pe piaţă, țigările electronice au devenit din ce în ce mai cerute de cei care sunt dependenţi de nicotină. Iniţial, studiile au arătat că nu există pericol pentru cei care vapează, inhalarea vaporilor fiind mai puțin periculoasă decât consumul de carne roșie, spre exemplu. O altă idee populară despre e-ţigaretă ar fi că nu are efecte mai nocive ca respirația aerului poluat. La doar două săptămâni după ce un fumător se apucă de vapat, mirosul și gustul revin la capacitatea normală, apoi dispare tusea fumătorului, respirația revine la normal, iar plă- mânii încep să evacueze toxinele. Pe lângă aceste „miracole” date ca „sigure” de unii specialişti, o altă idee despre fumatul electronic, care are succes în faţa cumpărătorilor, este că e-țigareta este varianta mai ieftină. Dacă e să studiezi piața, ideea e valabilă doar în anumite cazuri, existând tot felul de dispozitive ieftine. Dar, nu întotdeauna ce e ieftin e și bun. Niciuna din aceste variante, însă, nu a fost temeinic studiată, dată fiind apariția proaspătă pe piață a respectivelor dispozitive. Cert este, însă, altceva. Că sunt o afacere uriașă! În 2015, industria chineză (cea mai mare producătoare de astfel de dispozitive) a câștigat 6 miliarde de dolari de pe piața vapatului. Marile magazine online chinezești au înregistrat profituri de 450 de milioane de dolari numai din vânzarea produselor pentru vapat.

Conțin antigelul de la mașini

Așa cum spuneam, în materie de vapat, studiile se contrazic. Astfel, după promovarea constantă a ţigărilor electronice ca alternativă „sănătoasă” la fumat, alţi specialişti au descoperit o serie de probleme destul de grave legate de folosirea lor. Astfel, în funcție de producătorul ales, rezerva unui țigări electronice poate conține între 0 și 16 miligrame de nicotină, adică chiar o cantitate mai mare decât o țigară normală. În plus, reprezentanții Agenției Medicamentelor din SUA avertizează că o astfel de rezervă mai poate conține și alte chimicale. Pe lângă nicotină, substanţa care dă dependenţă, în rezervă mai există și glicol, o substanță de trei ori mai iritantă pentru căile respiratorii. Glicolul nu este altceva decât antigelul folosit în motoarele mașinilor.În plus, vaporii care con- ţin nicotină, produşi de ţigările electronice, în anumite condiții, pot duce la formarea formaldehidei, o substanţă recunoscută ca fiind cancerigenă, arată un studiu american publicat de New England Journal of Medicine (NEJM).

Cum funcționează țigara electronică

La un voltaj scăzut (în general 3,3 volți), dispozitivul încălzește un lichid care se găsește într-un rezervor. E-țigaretele folosesc o rezistență electrică, alimentată de o baterie, pentru a produce căldură.

Experimentul șocant al oamenilor de știință

Pentru a demonstra că sunt mai nocive, oamenii de știință au realizat, în urmă cu un an, un experiment cu rezultate șocante. Aceștia au folosit o mașină de „inhalare” a vaporilor produși de țigările electronice, la voltaje scăzute și ridicate, pentru a afla cum se formează formaldehida, un cunoscut agent cancerigen, din substanțele chimice de aromatizare, propilenglicol și glicerină. Cercetătorii nu au descoperit formaldehidă atunci când țigara electronică funcționează la un voltaj scăzut (3,3 volți). Dar atunci când lichidul era încălzit mult mai mult (cu o tensiune electrică de 5 volți), nivelul de formaldehidă care se forma prin încălzirea lichidului din rezervă era mult mai ridicat decât cel care apare în cazul țigărilor obișnuite.

Crește și de 15 ori riscul de a face cancer

Un utilizator de țigări electronice care inhalează zilnic echivalentul a trei mililitri din acest lichid încălzit la maximum, absoarbe aproximativ 14 miligrame de formaldehidă. Comparativ, o persoană care fumează un pachet de țigări pe zi absoarbe circa 3 miligrame din acest agent cancerigen. Pe termen lung, inhalarea zilnică a 14 miligrame (+ sau – circa trei miligrame) din această substanță nocivă poate multiplica de 5 până la 15 ori riscul de cancer, potrivit studiilor precedente.

Te poți lăsa de fumat chiar acum! Ce se întâmplă în primele 20 de minute după ce renunți

De fiecare dată când trec mai mult de 20 de minute de la ultimul fum, tensiunea arterială a fumătorului scade la valorile normale. Până dimineață, în cele 8 ore de somn, nivelul de monoxid de carbon din sânge scade la jumătate, iar nivelul oxigenului ajunge la valori normale. Orice fumător știe că prima țigară matinală este cea care îi produce o oarecare senzație de amețeală. Dacă nu fumează 48 de ore, nicotina este eliminată complet din organism.Tot după 48 de ore de „nefumat” simțurile gustului și al mirosului își revin, pe deplin, la normal.

 

Recent Posts

HOROSCOP 6 noiembrie 2024. O perioadă de bun augur!

Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…

4 ore ago

De ce este data de 11/11 atât de specială? Descoperiți secretele acestei date și cum puteți beneficia de portalul energetic!

V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…

4 ore ago

STUDIU. Persoanele cu această grupă de sânge îmbătrânesc mai greu

Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…

5 ore ago

Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum poate fi crescută sănătos imunitatea copiilor

Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…

5 ore ago

OMS pregăteşte noi vaccinuri pentru 17 agenţi patogeni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…

5 ore ago

Există viață după moarte? Ce simt oamenii care sunt pe moarte

Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…

6 ore ago

Citeste si: