Din cuprinsul articolului
Țigări interzise de OMS! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cere guvernelor să introducă noi reglementări privind țigările electronice și aromele de tutun.
OMS a făcut un apel joi către guvernele din întreaga lume să reglementeze țigările electronice într-un mod similar cu țigările tradiționale. Și să interzică toate aromele, subliniind riscurile pentru sănătatea utilizatorilor.
Țigările electronice au devenit rapid populare. Unii îl consideră un instrument important pentru reducerea deceselor și a bolilor legate de fumat. Dar agenția ONU spune că sunt necesare „măsuri urgente” Nu există suficiente dovezi că țigările electronice facilitează renunțarea la fumat.
În plus, există îngrijorări majore cu privire la posibilele efecte negative asupra sănătății. Exista si posibilitatea dependenței de nicotina. În special în rândul nefumătorilor, inclusiv a copiilor și tinerilor.
„Copiii încep de la o vârstă fragedă să folosească țigări electronice și pot deveni dependenți de nicotină”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, potrivit Reuters.
Conform unor studii, vaporii produsi de tigările electronice generează substanțe, printre care unele sunt recunoscute ca fiind cancerigene. Și prezintă riscuri pentru sănătatea inimii și a plămânilor. OMS a subliniat, de asemenea, că țigările electronice pot afecta dezvoltarea creierului la tineri.
OMS a făcut apel către guvernele din întreaga lume. Cere să adopte măsuri, printre care interzicerea tuturor aromelor, impunerea de taxe suplimentare și interzicerea utilizării în locuri publice. Este important de menționat că OMS nu deține autoritate asupra reglementărilor la nivel național și furnizează doar îndrumări pentru orientarea politicilor de sănătate publică.
„Este important să ne asigurăm că cei care cumpără alcool și tutun sunt suficient de maturi și responsabili pentru a face alegeri informate și sănătoase în ceea ce privește consumul acestor produse.
Verificarea vârstei cumpărătorilor este o măsură importantă pentru a preveni accesul la aceste produse și pentru a reduce consumul lor la o vârstă fragedă”, au declarat reprezentanții USR, inițiatorii proiectului.
În România, 15% dintre fumătorii adulți, adică 1 din 6, au declarat că au început să fumeze înainte de 14 ani. Iar 38% înainte de a împlini 18 ani, arată un raport citat de către inițiatori.
Datele se bazează pe o cercetare a Organizației Salvații Copiii, din 2019, când 14,6% dintre copiii școlarizați, cu vârsta între 13 și 15 ani, fumau tutun clasic. Unitățile care încalcă această lege vor fi, așadar, amendate cu până la 500 de lei, notează sursa.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…