Sari la conținut

Ți se întâmplă adesea să nu-ți mai poți scoate din minte anumite melodii? Poate fi semn că suferi de o tulburare mintală

exercitii minte
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Exercitii pentru minte

Ți-ar rămas o melodie întipărită în minte? Unii utilizatori ai platformei TikTok susțin că acest lucru nu este normal, ci semnul unei tulburări de comportament, ADHD (tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate).

ADHD este o afecțiune caracterizată prin lipsa de atenție și impulsivitate. În Statele Unite, se estimează că cel puțin 14 milioane de oameni suferă de ADHD, iar numărul acestora a crescut constant în ultimele decenii. Cu toate acestea, unii experți acuză medici că supra-diagnostichează această afecțiune, iar pacienții cu ADHD sunt indignați de această acuzație.

Într-un videoclip viral de pe TikTok, un utilizator susține că întipărirea în minte a unei melodii reprezintă un semn de ADHD. Cu toate acestea, un medic specialist în medicină internă din New York respinge această afirmație, afirmând că 90% dintre oameni au în mod regulat melodii blocate în minte, iar asta nu înseamnă că suferă de o tulburare mentală. El explică că acest fenomen (melodii repetate mental) sunt rezultatul activării anumitor zone ale creierului și nu sunt un indicator al ADHD.

Expertul subliniază că ADHD este o afecțiune reală și că simptomele sale includ mult mai mult decât simpla repetare a melodiilor. ADHD se manifestă prin dificultăți de concentrare, comportament hiperactiv-impulsiv și alte simptome, care sunt reflectate în diferite aspecte ale vieții. Este important să evităm autodiagnosticarea și să consultăm un specialist medical pentru evaluare corectă și diagnostic.

”O prietenă de-ale mele tocmai mi-a spus că după o perioadă în care a rămas fără medicamente, pentru că nu și-a refăcut rețeta –  a început să urmeze din nou tratamentul pentru ADHD și nu mai are melodii blocate în minte toată ziua,” a spus un utilizator TikTok.

Bărbatul, care are 70.000 de urmăritori, folosește termenul  „earworms”, pentru a descrie o melodie captivantă sau memorabilă care se derulează în mod constant în mintea unei persoane, chiar și după ce nu mai este redată sau discutată.

90% dintre oameni se confruntă cu acest fenomen

Dr. Stuart Fischer, medic specialist în medicină internă din New York, a declarat pentru DailyMail.com că 90% dintre oameni au în mod regulat melodii blocate în minte sau „earworms”.

”Când auzi o melodie pop nouă și captivantă, te vei gândi la ea și poate o vei fredona o dată ce ai învățat versurile. Acest lucru nu înseamnă că suferi de o boală mentală. Asta este nebunie,” a subliniat medicul.

De fapt, așa-zisșii earworms sunt rezultatul activării unor zone specifice ale creierului, inclusiv cortexul auditiv, care este aproape de lobii urechilor, precum și alți lobi implicați în amintiri și conexiuni emoționale.

Cum se manifestă ADHD

Un studiu din 2020 a constatat că 97% dintre persoanele intervievate au experimentat ”earworms” în ultimul an. ADHD este o afecțiune pe viață, care este de obicei diagnosticată în copilărie, dar în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a diagnosticelor la adulți.

Experții în neuroștiință nu au stabilit o cauză precisă, deși se crede că genetica joacă un rol major.

Simptomele principale, care se manifestă în mod tipic înainte de vârsta de 12 ani, includ dificultăți în concentrare și comportament hiperactiv-impulsiv.

Persoanele cu ADHD pot fi mereu agitate, incapabile să se concentreze pe o sarcină dată, pot vorbi excesiv, să-i întrerupă pe alții și să se lase ușor distrase.

La adulți, simptomele ADHD includ adesea impulsivitate, gestionarea deficitară a timpului, dificultăți în concentrarea asupra unei sarcini, dezorganizare, schimbări de dispoziție, un temperament și planificare precare.

Dr. Fischer a spus: ‘ADHD este supradiagnosticată… copiilor li se prescriu medicamente și unii dintre ei nu au cu adevărat o anomalie chimică. Li se administrează un medicament pentru o problemă pe care o pot depăși foarte ușor.’

Cineva cu ADHD, ‘ar avea probabil comportamente modificate’, a spus Dr. Fischer, dar și-ar avea și ‘comportamente fizice repetitive, vocabular repetitiv.

‘Simptomele ADHD se reflectă în multe domenii diferite ale vieții.’

Specialistul a adăugat: ‘Oamenii caută diagnostic pentru a-și valida comportamentul… ei se autodiagnozează pe baza internetului. Ei vin cu unele idei foarte ciudate.

‘Nu există nicio boală care să-i determine pe oameni să repete melodii încontinuu.’

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel