Sari la conținut

Testul simplu care prezice riscul de accident vascular cerebral. Durează 20 de secunde și poți să-l faci oricând

Testul simplu care prezice riscul de accident vascular cerebral. Instabilitatea poate fi un semn precoce al modificărilor creierului și al declinului funcțional, chiar și la persoanele sănătoase.

Cercetătorii cred că un test de 20 de secunde ar putea dezvălui multe despre creierul unei persoane, prevestind riscul de a avea un accident vascular cerebral.

Cercetările, publicate în jurnalul Stroke, au descoperit că persoanele care nu pot sta pe un picior cel puțin 20 de secunde prezintă un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral sau leziuni ale creierului.

BBC Radio 4 - Just One Thing - with Michael Mosley - Why you should stand on one leg

Testul simplu care prezice riscul de accident vascular cerebral și declin al creierului

Descoperirile au apărut dintr-un studiu japonez pe aproape 1.400 de persoane. Oamenii de știință din proiect au descoperit anterior că persoanele cu deficiențe cognitive ușoare, în special cele cu boala Alzheimer, erau predispuse la instabilitate în timp ce stau pe un picior.

În 2009, cercetătorii care scriau în jurnalul bolii Alzheimer au descoperit că un echilibru anormal al unui picior „este un marker al demenței mai avansate și prezice o rată mai mare de declin cognitiv”.

Ceea ce trebuiau să stabilească încă, era dacă stabilitatea slabă era legată de leziuni la nivelul creierului. Pentru aceasta, ei au măsurat timpul în picioare cu un picior cu ochii deschiși ca indice al stabilității posturale, pe fiecare picior.

Intervalul de timp până când piciorul ridicat a fost lăsat jos a fost măsurat de două ori, cu un timp maxim permis de 60 de secunde. Pentru analiza statistică a fost folosită cea mai bună dintre cele două încercări.

Risc semnificativ de AVC la persoanele cu instabilitate

Subiectii au fost instruiți să mențină o poziție verticală pe talpa piciorului, cu picioarele împreunate, în timp ce urmăreau o țintă circulară acromatică plasată cu 200 cm înainte de punctul lor de ochi.

„Toate măsurătorile au fost efectuate cu picioarele desculțe, cu ambele brațe ținute pe partea laterală a corpului”, au explicat autorii.

Descoperirile au arătat că timpul de stat într-un picior mai puțin de 20 de secunde a fost „asociat în mod semnificativ cu boala vaselor mici cerebrale în populațiile generale aparent sănătoase de persoane de vârstă mijlocie până la persoane în vârstă”.

Echipa a descoperit, de asemenea, că aproximativ o treime dintre persoanele cu mai mult de două leziuni în creier au avut probleme de echilibrare. Când se uită la pacienții cu o singură leziune în creier, 16% din eșantion au avut probleme de echilibrare.

Unele tipuri de leziuni ale creierului se pot vindeca de la sine

O leziune, ceea ce înseamnă că țesutul creierului prezintă leziuni cauzate de leziuni sau boli, provoacă simptome ample, inclusiv slăbiciune sau tulburări ale simțurilor multiple.

Cleveland Clinic explică că accidentele vasculare cerebrale sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale leziunilor cerebrale.

„De multe ori puteți preveni un accident vascular cerebral sau cel puțin puteți întârzia când aveți unul sau puteți limita cât de sever este.”

Unele tipuri de leziuni ale creierului se vor vindeca de la sine, dar altele pot deveni permanente sau pot apărea din motive care nu pot fi vindecate. O leziune, ceea ce înseamnă că țesutul creierului prezintă leziuni cauzate de leziuni sau boli, provoacă simptome ample, inclusiv slăbiciune sau tulburări ale simțurilor multiple.

Cleveland Clinic explică că accidentele vasculare cerebrale sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale leziunilor cerebrale.

„De multe ori puteți preveni un accident vascular cerebral sau cel puțin puteți întârzia când aveți unul sau puteți limita cât de sever este.”

Potrivit organismului de sănătate, unele tipuri de leziuni ale creierului se vor vindeca de la sine, dar altele pot deveni permanente sau pot apărea din motive care nu pot fi vindecate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel