Sari la conținut

Testul simplu care poate detecta demența incipientă în doar 5 minute

Foto: Journal of the American Geriatrics Society
Cei cu demență nu pot trece acest test simplu care implică desenarea unui ceas analog

Un test pentru demență simplu și rapid, care implică desenarea unui ceas analogic, ar putea indica primele semne ale unei deficiențe cognitive. Neurologul mexican Dr. Jesús Ramirez-Bermudez a declarat că acest test, utilizat de decenii de medici, este „una dintre cele mai simple și mai ieftine metode” de identificare a afecțiunilor neurologice, inclusiv demența.

Testul presupune ca pacientul să deseneze un ceas pe o foaie albă, să adauge toate numerele de la 1 la 12 și să poziționeze acele la o oră specificată, de exemplu 11:10.

Acest exercițiu aparent banal testează funcția executivă – abilitatea de a planifica, organiza și finaliza sarcini. Funcția executivă este unul dintre primele procese cognitive afectate atunci când apare demența.

Rezultatele sunt evaluate în funcție de câteva criterii:

  • Cerc corect desenat.
  • Poziționarea corectă a numerelor pe ceas.
  • Prezența celor două ace ale ceasului.
  • Poziționarea acelor la ora indicată.

Un desen corect al ceasului exclude aproape sigur demența, conform specialiștilor, deoarece această sarcină implică mai multe abilități cognitive complexe. În imagine de mai jos, pacienții cu Alzheimer au desenat greșit un ceas analog.

Foto: Journal of the American Geriatrics Society

Când ar trebui să fie făcut testul pentru demență

Dacă o persoană dragi arată semne de pierdere a memoriei sau dificultăți de concentrare, testul poate fi o modalitate rapidă de evaluare. În cazul în care rezultatele indică probleme, este recomandat să se consulte un medic specialist.

De ce este important să identificăm semnele precoce ale demenței?

Cea mai frecventă formă de demență, boala Alzheimer, este cauzată de acumularea de proteine beta-amiloid și tau în creier, care formează plăci și încurcături ce interferează cu funcționarea normală a creierului. Simptomele includ:

  • Probleme de memorie.
  • Dificultăți de gândire și raționament.
  • Probleme de limbaj.

Alte metode de detectare a semnelor precoce

Pe lângă testul de desenare a ceasului, există și alte teste pentru detectarea demenței:

  1. Testul Cognetivity Neurosciences: Dezvoltat de o companie afiliată Universității Cambridge, acesta arată pacienților o serie de imagini cu sau fără animale, iar participanții trebuie să răspundă rapid cu „da” sau „nu”.
  2. Evaluarea Cognitivă Montreal (MoCA): Creat în 1996, acest test de 10 minute solicită pacienților să deseneze forme, să denumească animale și să-și amintească o listă de obiecte.

Testul simplu al ceasului poate fi un instrument valoros pentru depistarea timpurie a demenței, o afecțiune care continuă să fie principala cauză de deces în țări ca Marea Britanie. Identificarea timpurie permite accesul la tratamente care pot încetini progresia bolii, oferindu-le pacienților și familiilor acestora o șansă mai bună de a gestiona simptomele. Dacă aveți îngrijorări legate de memorie sau cogniție, consultați un specialist pentru o evaluare detaliată.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel