Din cuprinsul articolului
România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.
O astfel de afecțiune este insuficiența cardiacă, care apare atunci când organul nu poate pompa sângele în organism în mod corespunzător. Acest lucru se întâmplă, de obicei, pentru că a devenit prea slab sau rigid pentru a face acest lucru.
Este o afecțiune gravă pe termen lung, care adesea se agravează progresiv în timp. Prin urmare, depistarea oricăruia dintre semnele de avertizare este vitală.
Și cu cât le observați mai repede, cu atât mai repede puteți solicita tratamentul medical adecvat și puteți face orice schimbare necesară în stilul de viață. Aceasta ar putea include modificarea dietei, efectuarea mai multor exerciții fizice și administrarea de medicamente, printre altele.
Unele dintre simptome sunt mai evidente. Aspecte precum palpitațiile inimii și respirația îngreunată pot indica insuficiența cardiacă.
Cu toate acestea, alte simptome sunt mai puțin frecvente și pot părea neașteptate.
Un expert medical s-a adresat pe rețelele de socializare pentru a explica un astfel de simptom.
Vorbind cu cei aproape două milioane de urmăritori ai săi de pe TikTok, medicul urgentist Adam Goodcoff a împărtășit un test pe care îl poți face cu mâinile pentru a descoperi acest semn.
El a spus: „Ai putea pune diagnosticul cu mâinile tale?”.
Această tehnică presupune apăsarea gleznelor sau a părții inferioare a picioarelor, cu mâinile.
El a spus: „Ai putea afla diagnosticul cu mâinile tale, dacă apeși cu degetul pe picior, în zona gleznei, și rămâne o adâncitură care persistă pentru mai mult de două secunde. Asta ar putea semnala insuficiență cardiacă”, a spus Dr Goodcoff.
Acest lucru înseamnă că vă confruntați cu un edem. Edemul este o umflătură cauzată de acumularea de lichid în anumite părți ale corpului, adesea în glezne.
Edemul este un fenomen comun în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă, deoarece, dacă inima nu poate pompa sângele în mod corespunzător în jurul corpului, se produce o acumulare de presiune în interiorul vaselor de sânge.
Acest lucru face ca apoi lichidul să se scurgă în țesuturile din jur.
Sfârșitul de an aduce adesea cu sine emoții intense din cauza schimbărilor, a evenimentelor neașteptate…
Fructele se numără printre alimentele cu efecte ultrabenefice asupra organismului, care nu trebuie să lipsească…
Previziunile ANM se schimbă constant. Conform celor mai noi date, vremea va suferi schimbări radicale…
Multe femei asociază menopauza cu incapacitatea de a mai face copii, și este întrucâtva adevărat,…
Pacienții cu dizabilități din România expuși unui risc major de sănătate, în urma Deciziei controversate…
Pulsul normal în repaus este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate cardiacă, utilizat…