Din cuprinsul articolului
Cancerele care debutează la nivelul colonului sau al rectului sunt cunoscute sub denumirea colectivă de cancer colorectal.
Testele pentru cancerul colorectal efectuate la domiciliu reprezintă o metodă prin care se încearcă depistarea precoce a cancerului sau a stărilor precanceroase.
Aceste teste utilizează o probă de scaun pentru a căuta urme de sânge care pot indica prezența unei excrescențe sau leziuni pe suprafața colonului sau a rectului. Deși aceste excrescențe, sau polipi, nu sunt neobișnuite la persoanele de 50 de ani sau mai în vârstă, majoritatea nu sunt canceroase. Cu toate acestea, unii polipi, cunoscuți sub numele de adenoame, pot deveni canceroși.
Un test imunochimic fecal (FIT) poate detecta sângele în scaun prin măsurarea prezenței anticorpilor la hemoglobină, o proteină care se găsește în sânge. FIT este considerat a fi mai bun la detectarea sângelui decât FOBT. FIT se efectuează pe o probă de la o singură mișcare intestinală și nu necesită nicio modificare a dietei înainte de test.
”Este pentru detecția hemoragiilor oculte fecale la o populație aparent sănătoasă. Individul care face testul FIT este un individ aparent sănătos. Dacă testul FIT este pozitiv, atunci el devine un pacient și trebuie să continue investigația.
Cei care acceptă testul FIT îl acceptă pentru că au fost educați să îl accepte și returneze medicului de familie. Medicul de familie și centrul de screening și colonoscopie are un rol important, dar și educația este esențială. Este vorba de educația populației, educația medicilor de familiei, educația colonoscopiștilor cum să facă o colonoscopie și să rezece polipi în aceeași ședință în care pacientul se prezintă și să plece în bune condiții acasă.
Practic, este o internare de o zi”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, doctor în medicină, medic specialist Medicină Internă, cu competență în endoscopie digestivă la Clinica de Gastroenterologie Fundeni, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical.
”FIT-ul pozitiv apare cam la 6% la populația cu risc standard. E vorba de populația cu vârste cuprinde între 50-74 de ani care nu are factor de risc decât vârsta. Este populația la care dăm aceste teste FIT și care apoi revine cu testul pozitiv. Peste 80%-90% din pacienți s-au întors cu testul la medicul de familie, ceea ce este un procent extrem de mare. Aici este rolul educației”, a mai precizat prof. dr. Cristian Gheorghe.
”Apariția acestui test FIT schimbă protocoalele anterioare de screening ale cancerului colorectal. Această categorie cu risc, deci pacienții peste 50 de ani, până la apariția acestui test aveau indicație directă de colonoscopie, ceea ce poate unii dintre noi ne puteam permite mai ușor, dar oamenii din localitățile îndepărtate își puteau permite mai greu.
Acum, colonoscopia se face doar la cei care au testul FIT pozitiv. Testul FIT este mai ușor de acceptat și efectuat. Testul se găsește și în farmaciile obișnuite. Dacă cineva vrea să-ți cumpere, poate să o facă. Unele dau și rezultatul cumva”, a explicat acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical.
”Testul se găsește la marile laboratoare de investigații. Este un test ieftin. Pacientul și-l poate cumpăra, face acasă din materiile fecale și este foarte rapid dat rezultatul. Pacientul se duce cu testul către laborator, este citit și în două zile are rezultatul. Este un test care poate fi efectuat ușor, față de colonoscopie care necesită o motivație, o pregătire specială, o echipă specială și la care pacientul recurge mai greu.
În colonoscopia cu sedare pacientul nu are dureri, disconfort. Pur și simplu este explorat și dacă există polipi, atunci îi putem scoate. Accesul direct la colonoscopie este metoda pe care o folosesc unele țări. Este legată de așa-numitul screening oportunistic care nu este atât de valoros cum spune UE, comparativ cu acest test în două etape, respectiv testul FIT și apoi colonoscopia”, a mai spus prof. univ. dr. Cristian Gheorghe.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…