Din cuprinsul articolului
În această săptămână multe gospodine se vor ocupa de vopsirea ouălelor pentru Sfânta Sărbătoare a Paștelui. Având în vedere că cei de la ANPC au emis numeroase avertizări cu privire la calitatea produselor în această perioadă, vă propunem u test banal prin care să aflăm cât de proaspete sunt ouăle ce urmează să le vopsim.
Un simplu test pe care îl poate face oricine în casă ne ajută să vedem dacă oul este proaspăt sau stricat.
Pentru a afla cât de proaspăt este oul, Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, ne învaţă cum să facem testul ouălor.
„Ştiaţi că Ouăle stricate (rele) plutesc la suprafața apei?
Dacă trebuie să testăm prospețimea ouălor, le vom pune într-un pahar cu apă rece. Cu cât oul este mai proaspăt, cu atât el se va scufunda mai repede.
Atunci când nu se respectă condițiile de depozitare, ouăle vor pluti la suprafața apei, indicându-ne că el trebuie aruncat”, este mesajul transmis de cercetătorul român Dan Vodnar, pe pagina de Facebook.
Aşadar, înainte de a ne apuca să vopsim ouăle de Paşte, este indicat să le testăm mai întâi, pentru a vedea cât de proaspete sunt.
O altă metodă de testare a prospețimii este de a verifica, într-o încăpere întunecată, conținutul oului folosind o sursă de lumină: lumânare sau o lanternă. Luminați cu lanterna capătul bombat al oului și veți vedea interiorul cojii iluminat. Dacă lumina nu poate fi observată prin toată coaja, înseamnă că oul nu este tocmai proaspăt. Într-un ou proaspăt, gălbenușul este compact și nu se mișcă, deoarece nu sunt prezente bule de aer. Într-un ou vechi, gălbenușul începe să se miște în interior, ajutat de bulele de aer prezente.
Alegeți un ou pentru a-i testa prospețimea și începeți să îl agitați. Dacă nu se aude un zgomot similar cu plescăitura de apă, înseamnă că oul este proaspăt și comestibil. În cazul în care din interior se aude un sunet de apă agitată, înseamnă că aerul este prezent, iar oul nu este proaspăt și nici comestibil.
Voi ce metode folosiți pentru a verifica prospețimea ouălor?
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…