Un test simplu poate ajuta medicii să identifice mai ușor, persoanele cu risc de infarct sau accident cerebral vascular.
Folosind un ingredient banala care se găsește în pasta de dinți, pot găsi zonele din artere predispuse la cheaguri de sânge.
Tehnica presupune injectarea pacientului cu fluorură de sodiu care va arăta depunerile de calciu din artere.
Calciul este un compus-cheie din depozitele de grăsime, cunoscute sub numele de „plăci” care sunt responsabile pentru rigidizarea arterelor, o afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză.
Atunci când aceste depozite devin instabile, pot duce la formarea cheagurilor de sânge, cauzând probleme, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Astfel de boli cardiovasculare sunt responsabile pentru mai mult de 124.000 de decese pe an, numai în Marea Britanie.
Totuși, dacă un pacient a fost injectat cu fluorură de sodiu, depozitele riscante pot fi identificate, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.
Dr. James Rudd, cardiolog de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Această nouă tehnică este singura platformă de imagistică neinvazivă care poate detecta stadiile incipiente ale calcifierii în ateroscleroză.”
Ateroscleroza este o afecțiune potențial fatală în care arterele sunt înfundate cu o acumulare de depozite de grăsime, cunoscute sub numele de „plăci”.
Plăcile duc la întărirea arterelor și limitează fluxul de sânge, iar dacă se rup pot provoca un cheag de sânge care blochează alimentarea cu sânge a inimii, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral.
Dr Anthony Davenport de la Departamentul Experimental de Medicină și Imunoterapie al Universității Cambridge, a declarat: „Fluorura de sodiu este frecvent întâlnită în pasta de dinți, deoarece se amestecă cu compușii de calciu din smalțul dinților. La fel se întâmplă și în cazul calciului din artere, fluorura de sodiu se atașează de depunerile de calciu, făcându-le ușor de identificat”.