Din cuprinsul articolului
”Testul degetelor”! Un simplu ”test al degetelor” care poate fi făcut cu ușurință oriunde (chiar și acasă) poate depista la timp cancerul pulmonar.
Cancerul pulmonar reprezintă o afecțiune malignă caracterizată printr-o multiplicare necontrolată a celulelor epiteliale ale țesutului pulmonar, la nivelul unui plămân sau al ambilor plămâni, la nivelul bronhilor sau al alveolelor pulmonare.
Potrivit medicilor, simptomele cancerului pulmonar apar doar atunci când celulele canceroase s-au răspândit în tot corpul. Cu toate acestea, potențialii pacienți sunt capabili să identifice unele semne timpurii ale bolii, inclusiv dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse persistentă cu sânge.
Pe de altă parte, clubbingul este un semn potențial revelator care apare în vârful degetelor și este adesea unul dintre primele simptome ale cancerului pulmonar.
Clubbingul afectează partea superioară a degetelor
Clubbingul afectează de obicei partea superioară a degetelor de la ambele mâini. Poate afecta și degetele de la picioare. Se pare că se întâmplă în etape:
- Înmuierea bazei unghiei (patul unghiei) și roșeață (eritem) a pielii din jurul unghiei;
- Unghiul dintre patul unghiei și pliul unghiei (pielea chiar sub cuticulă) crește, ceea ce face ca unghia să se curbeze mai mult decât de obicei;
- Unghia și pielea din jurul unghiei arată strălucitoare, iar unghia are denivelări/creste de-a lungul lungimii acesteia;
- Capetele degetelor par mai mari și mai umflate.
CLUBBINGUL durează ani pentru a se dezvolta, dar se poate întâmpla mai repede în anumite condiții, cum ar fi un abces pulmonar.
Potrivit Cancer Research UK, clubbingul fi un semn al unui număr de afecțiuni de sănătate subiacente, în special ale plămânilor sau inimii. Acestea includ cancere, precum cancerul pulmonar și mezoteliom.
Clubbingul poate fi întâlnit și la unele persoane cu probleme cu tiroida sau alte afecțiuni, cum ar fi colita ulceroasă și boala Crohn.
Cauzele clubbingului
Clubbingul poate fi cauzat de celulele mari, numite megacariocite, care se blochează în vasele mici de sânge din vârful degetelor. Megacariocitele sunt de obicei în măduvă osoasă și sunt responsabile de trombocite, de care avem nevoie pentru coagularea sângelui.
Când sunt blocate în vârful degetelor, megacariocitele încep să elibereze factori de creștere care duc la o dilatare a vaselor de sânge și a creșterii țesuturilor și la o acumulare de lichid.