Sari la conținut

Testul degetelor de la picioare îți arată dacă ești pe cale să faci infarct

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne prevestitoare infarct. Celebrul Dr. Oz are câteva teste atipice care se fac în 60 de secunde, dar îţi pot spune foarte multe despre sănătatea ta.

Ia-ţi câteva minute pentru a face aceste teste rapide! În plus, dacă rezultatele nu sunt cele aşteptate specialistul îţi oferă şi cea mai bună soluţie pentru a remedia problema.

Testul degetelor de la picioare

Este unul dintre cele mai simple teste care spune multe despre sănătatea coloanei vertebrale, dar şi a inimii. Stai în fund cu picioarele întinse şi încearcă să prinzi degetele de la picioare cu mâinile.

Dacă spatele nu-ţi permite să faci acest lucru înseamnă că este extrem de lipsit de flexibilitate.

Sfatul specialistului: această problemă se poate rezolva făcând zilnic exerciţii de întindere pentru a-ţi îmbunătăţi flexibilitatea. Pilates şi yoga sunt deosebite de utile pentru a avea un corp tonifiat şi flexibil.

Tot cu ajutorul unui test asemănător, îți poți afla și riscul de infarct, potrivit dr. Oz. De această dată, e nevoie să stai în picioare și să te apleci în încercarea de a-ți atinge degetele de la picioare.

”Cu cât ajungi mai aproape de degetele de la picioare, cu atât este mai puțin probabil să suferi un atac de cord. De ce? Pentru că flexibilitatea întregului corp are legătură și cu flexibilitatea și suplețea arterelor. Țesutul elastic al arterelor este asemănător cu cel al mușchilor, a spus dr. Mehmet Oz.

Puteți îmbunătăți elasticitatea arterelor – și, astfel, riscul de infarct – medicul recomandă exerciții de întindere în fiecare zi.

Care sunt simptomele infarctului?

Infarctul se resimte în partea stângă a toracelui, iar un simptom care trădează acest eveniment este apariţia unei dureri şi disconfort la nivelul braţelor, în special cel stâng. Disconfortul se poate resimţi şi la nivelul spatelui, gâtului şi chiar stomacului.

„Orice durere nou apărută în zona pieptului trebuie evaluată de medic, mai ales dacă aveţi peste 30 de ani. În plus, durerile de la nivelul umerilor şi braţelor trebuie să vă dea de gândit dacă apar la efort sau atunci când trăiţi emoţii intense şi vă obligă să vă opriţi din activitate. De regulă, aceste dureri sunt intense şi durează cel puţin un minut”, explică prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii.

Atenție la anxietate!

Anxietatea nu este considerată o stare anormală, însă poate fi şi un semn pentru infarct. Dacă vă alarmaţi fără niciun motiv, poate însemna că nervii reacţionează la un surmenaj al inimii.

Şi tulburările de somn pot semnala că se apropie un infarct iar ele se pot manifesta şi cu o lună înainte de eveniment. De exemplu, la cei cu apnee în somn, căile respiratorii superioare sunt parţial sau total blocate, respiraţia este întreruptă şi de aceea un infarct este foarte probabil să apară.

„Apneea de somn este o tulburare care creşte riscul de a face boli cardiace (ateroscleroză) şi complicaţii cardiovasculare (infarct)”, este de părere medicul cardiolog Dan Gaiţă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel