Din cuprinsul articolului
Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a demonstrat eficiența unui nou test de sânge pentru detectarea precoce a cancerului. Acest test, denumit TriOx, utilizează tehnologia de învățare automată și o metodă inovativă de biopsie lichidă pentru a analiza ADN-ul din sânge și a identifica semne subtile ale cancerului. Rezultatele au fost promițătoare, având o rată de sensibilitate de 94,9% și o rată de specificitate de 88,8%, ceea ce sugerează că testul poate identifica cu precizie cancerele în stadii incipiente, atunci când sunt mai ușor de tratat.
TriOx a reușit să detecteze corect cancerul în șase tipuri, inclusiv cancerul intestinal, esofagian, pancreatic, renal, ovarian și de sân. De asemenea, testul a reușit să distingă pacienții cu cancer de cei fără, reducând astfel necesitatea procedurilor inutile. Aceasta ar putea contribui semnificativ la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire prin detectarea timpurie a bolii.
„Noul test reunește cele mai bune rezultate ale științei de ultimă oră și ale învățării automate”, a declarat miercuri într-un comunicat Anna Schuh, profesor de diagnostic molecular la Universitatea din Oxford și cercetător principal în cadrul studiului.
Detectarea precoce a cancerului
Studiul a implicat 91 de probe de sânge, din care 61 aveau cancer confirmat și 30 nu. Deși testul se află încă în faza de dezvoltare, cercetătorii speră să îl integreze în viitor în asistența medicală de rutină, pentru a face detectarea precoce a cancerului o practică obișnuită, asemănătoare cu testele de colesterol sau zahăr din sânge.
„Deși abordarea noastră se află încă într-o fază incipientă de dezvoltare, ne imaginăm că o simplă prelevare de sânge ar putea fi, în cele din urmă, tot ceea ce este necesar pentru depistarea mai multor tipuri de cancer, oferind pacienților și medicilor un instrument mai rapid și mai convenabil pentru a rămâne în fața bolii”, a precizat dr. Dimitris Vavoulis, de la Universitatea din Oxford, unul dintre cercetătorii principali din studiu.
Această descoperire ar putea transforma modul în care sunt depistate diferite tipuri de cancer, având potențialul de a salva vieți prin diagnosticarea precoce.
Studiul a fost finanțat de Innovate UK și de Centrul de cercetări biomedicale NIHR Oxford, iar rezultatele au fost publicate miercuri în revista Nature Communications.