Testul de sânge care poate ajuta la identificarea bolilor cardiace și renale la pacienții cu diabet

Testul de sânge care poate ajuta la identificarea bolilor cardiace și renale la pacienții cu diabet care au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

Un nou studiu a confirmat în continuare asocierea, iar echipa de cercetare a dezvoltat un test de sânge bazat pe biomarkeri care ar putea detecta atacurile de cord și bolile de rinichi la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.

Biomarkerii sunt caracteristici măsurabile ale corpului care servesc drept semne de avertizare ale tulburărilor de sănătate.

Testul de sânge care poate ajuta la identificarea bolilor cardiace și renale la pacienții cu diabet

În cel mai recent studiu, publicat în revista Circulation, cercetătorii au evaluat probele de sânge ale a peste 2.600 de participanți și au identificat patru biomarkeri specifici asociați cu severitatea viitoarelor complicații ale inimii și rinichilor. 

Participanții au făcut parte dintr-un studiu care evaluează efectul canagliflozinului medicamentului pentru diabet în reducerea severității complicațiilor cardiace și renale. Cercetătorii au măsurat biomarkerii din probele de sânge ale participanților la începutul studiului, după un an și după trei ani. Pe baza rezultatelor, acestea au fost apoi clasificate în categorii cu risc scăzut, mediu și înalt.

Persoanele cu concentrații mari de biomarkeri la începutul studiului au avut o severitate mai mare a problemelor cardiace și renale pe parcursul perioadei de urmărire de trei ani.

„În acest studiu, biomarkerii au fost utilizați pentru a măsura valoarea inițială și modul în care canagliflozin a afectat biomarkerii timp de până la trei ani de urmărire, precum și pentru a analiza asocierea dintre concentrațiile biomarkerilor și modificările acestora de la an la an pentru a prezice rezultatele cardiovasculare și renale”, a spus dr. James Januzzi, autorul principal al studiului și profesor de medicină la Harvard Medical School.

Rezultatul poate extinde considerabil raza de testare bazată pe biomarkeri

„Având în vedere că Asociația Americană a Inimii/Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană de Diabet recomandă acum măsurarea biomarkerilor pentru a spori capacitatea de a prezice riscul la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, aceste rezultate pot extinde considerabil raza de testare bazată pe biomarkeri, rafinarea preciziei și mai mult”, a mai spus Januzzi.

Participanții care au luat canagliflozin au avut niveluri mai scăzute de biomarkeri după un an și trei ani, comparativ cu cei care au luat un placebo, ceea ce sugerează eficacitatea medicamentului în reducerea riscului de complicații la pacienții cu diabet zaharat.

„A fost liniștitor să descoperim că canagliflozinul a ajutat cel mai mult la reducerea riscurilor la persoanele cu cele mai mari șanse de complicații”, a concluzionat Januzzi.

Cercetătorii spun că sunt necesare studii viitoare pentru a înțelege mai bine cum se dezvoltă și progresează diabetul de tip 2 împreună cu boala renală, pentru a se putea iniția terapii salvatoare. înainte de apariția simptomelor bolii cardiace și renale.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

12 secunde ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

20 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

40 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: