Din cuprinsul articolului
Test de respirație pentru plămâni. Cât de sănătoși sunt plămânii tăi? Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie vă poate fi de ajutor. Este nedureros, neinvaziv, se poate face rapid și nu are efecte secundare, ca în cazul radiografiilor.
Atunci când obosiţi la efort nu daţi vina pe vârstă, greutate sau aerul poluat pe care îl respiraţi. De cele mai multe ori, vinovat de gâfâială este de fapt fumul de ţigară care afectează plămânii. Un alt motiv poate fi şi astmul, care afectează 800.000-1.000.000 de români, adică aproximativ 6% din întreaga populație.
Cât de sănătoși sunt plămânii tăi? Semnele care ar trebui să îngrijoreze
Mai eficientă decât radiografia
„Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai întâi la radiologie. Această investigaţie este foarte utilă, dar presupune iradiere şi nu vedem decât modificări anatomice când sunt destul de importante.În schimb, spirometria este o investigaţie total neinvazivă şi nu presupune expunere la radiaţii, iar evaluarea funcţiei pulmonare se poate face timpuriu”, explică Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.
Spirometria și radiografia pulmonară sunt două metode diferite de diagnosticare a afecțiunilor pulmonare. Spirometria este o metodă de evaluare a funcției pulmonare prin măsurarea cantității de aer expirat și a vitezei acestuia. Ea poate fi utilizată pentru a diagnostica afecțiuni precum bronșita cronică sau emfizemul. Radiografia pulmonară, pe de altă parte, este o metodă de imagineare care poate arăta structura țesutului pulmonar și poate fi utilizată pentru a detecta probleme precum pneumonie sau tumori pulmonare. Ambele metode au avantaje și dezavantaje și sunt utilizate în mod diferit în funcție de condiția pacientului și de obiectivul diagnosticului.