Din cuprinsul articolului
Testul de ovulație, o bună metodă de a-ți crește șansele să rămâi însărcinată. Pentru a crește șansele obținerii unei sarcini, prima informație pe care femeia trebuie să o aibă este cea cu privire la perioada ei fertilă. Iar pentru a ști care este perioada fertilă, trebuie să știe când are loc ovulația. În cazul celor care au un ciclu regulat lucrurile sunt simple, însă când este vorba despre unul neregulat, ele se complică puțin.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne explică, mai jos, cum ne poate ajuta un test de ovulație.
Ca și metode de identificare a ovulației, există trei variante pe care aspirantele la statutul de mămică le au la dispoziție. Două clasice și una modernă. O metodă clasică este cea a măsurării temperaturii bazale cu un termometru special (măsoară doar temperaturile cuprinse între 35,5 și 37,7 grade Celsius), pentru a putea anticipa când va avea loc ovulația.
Cealaltă metodă, tot clasică, o reprezintă autoexaminarea mucusului cervical. Acesta își schimbă aspectul și consistența înainte de ovulație, „anunțând” că perioada fertilă este pe aproape.
Un test de ovulație este, însă, metoda modernă mai rapidă și mai sigură. Acest test, asemănător celui de sarcină, depistează în urină prezența hormonului luteinizant (LH), hormon produs de organism pe toată durata ciclului menstrual dar cu o concentrație semnificativ mai mare înainte de ovulație. Testarea se face zilnic, pe parcursul mai multor zile (în principiu, cinci).
În ceea ce privește momentul începerii testării, în general se recomandă să fie cel în care se remarcă o creștere a producției de mucus cervical cu aspect clar, transparent, ca al albușului de ou. Testarea se face de preferință dimineața (ideal la aceeași oră în fiecare zi), când urina este concentrată.
Dacă diminețile nu sunt un moment bun, testarea poate avea loc oricând pe parcursul zilei, cu condiția limitării aportului de lichide cu 2-3 ore înainte de testare, pentru a nu obține o urină diluată, în care să nu se poată evidenția hormonul luteinizant. Un test de ovulație cu rezultat pozitiv va indica faptul că în următoarele 48 de ore șansele de a concepe sunt maxime, aflându-vă în perioada de maximă fertilitate. Însă informațiile exacte cu privire la momentul din care va trebui folosite testele și cum va fi realizat acest lucru, se regăsesc în instrucțiunile de folosire ale produsului amintit. Pentru un rezultat corect acestea vor trebui respectate întocmai.
Precizia testelor de ovulație este foarte ridicată, de aproximativ 99%. Rămâne totuși și o infimă marjă de eroare, nefiind total excluse valori fals pozitive. Și mai este necesar să precizăm faptul că eficiența testelor de ovulație este mai scăzută în cazul menstruațiilor neregulate și în prezența sindromului ovarelor polichistice. De asemenea, mai trebuie avut în vedere și faptul că eficiența testului și acuratețea lui pot fi afectatate și de administrarea unor medicamente
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…