Cancerul reprezintă a doua cauză a mortalității în țările UE, după bolile cardiovasculare. Potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE”, cancerul este recunoscut drept unul dintre principalii
factori care determină decesele în blocul comunitar.
Boala afectează sănătatea și viața pacientului și totodată grevează sistemele naționale de sănătate și de protecție socială, bugetele guvernamentale, productivitatea și creșterea economică, inclusiv sănătatea forței de muncă. Este nevoie urgentă ca sistemele de sănătate să fie mai eficiente, mai accesibile și mai performante.
Apariția COVID-19 a amplificat problematica privind diagnosticarea și tratamentul cancerului afectând
rata de mobiditate și mortalitate prin acesta.
În 2020, Conform International Agency for Research on Cancer, în România au fost diagnosticate 98
886 cazuri noi de cancer și s-au înregistrat 54.486 decese provocate de acesta. România are printre cele mai mari rate de mortalitate din Europa la majoritatea tipurilor de cancer.
Peste 4.000 de femei află anual că au cancer de col. Multe dintre ele ajung prea târziu la medic, dacă ar fi făcut testul Babeș-Papanicolau la timp, ar mai fi avut o șansă la vindecare.
Tocmai de aceea Institutul Oncologic București a lansat campania prin care femeile se pot testa gratuit dacă au între 25 și 64 de ani.
Coordonatorii campaniei pentru depistarea precoce a cancerului de col vor să schimbe această situație, pentru asta este nevoie să faci testul Papanicolau.
„Au venit persoane care nu au fost investigate de mai mult de 15 ani, am avut feedback pozitiv, s-au bucurat de existența acestui program susținut de Ministerul Sănătății. Programul de screening nu este o investigație regulată, este doar o testare pentru femeia asimptomatică, fără manifestare de boală. Putem să descoperim în fază incipientă niște leziuni care pot fi tratate înainte de a se transforma în boală neoplazică activă”, a spus Alina Moldovan, coordonator campanie în București și Ilfov.
Poți să faci testul Papanicolau în mai multe localități din județul Ilfov în acest weekend la centrul mobil de testare. După care caravana se mută în Sectorul 3 al Capitalei.