Din cuprinsul articolului
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți” sau de un glob de cristal, ci de un studiu științific serios.
Un test ce utilizează un tampon de obraz poate prezice riscul de deces în decurs de un an – cum funcționează?
Un test care utilizează celule din interiorul obrazului poate prezice cu exactitate riscul de deces în cursul anului următor, sugerează o nouă cercetare.
Acest studiu, publicat în revista Frontiers in Aging, oferă un sprijin promițător pentru CheekAge, un nou instrument care utilizează probe de obraz – sau „bucale” – pentru a estima riscul unei persoane de a muri într-un an.
Într-un grup de adulți cu vârste cuprinse între 69 și 101 ani, testul a fost puternic asociat cu riscul de deces din orice cauză. O creștere de un set a CheekAge-ului, un tip de ceas epigenetic, un instrument care măsoară „vârsta biologică” a unei persoane, subiecților studiului a corespuns cu o creștere de 21% a riscului de deces în următoarele 12 luni.
„În multe cazuri, vârsta biologică este mult mai revelatoare – cu privire la sănătatea unei persoane – decât anii pe care i-a trăit pe această planetă”, a declarat David Furman, profesor asociat la Buck Institute for Research on Aging din Novato, California, care nu a fost implicat în noul studiu. „Speranța pe termen lung pentru instrumente precum CheekAge este de a ajuta oamenii să încetinească sau să prevină îmbătrânirea biologică.
Pentru moment, potrivit oamenilor de știință, astfel de instrumente nu vă pot spune cum să realizați această performanță”, au declarat Furman și primul autor al studiului, Maxim Shokhirev, șeful departamentului de biologie computațională și știința datelor la Tally Health din New York, pentru Live Science.
Pentru test se recoltează celule din interiorul obrazului
Potrivit studiului, ceasurile epigenetice examinează îmbătrânirea sângelui și a altor țesuturi pentru a face predicții cu privire la vârsta cronologică a unei persoane și la riscul acesteia de deces și de boli legate de vârstă, precum cancerul.
Cel mai frecvent marker al îmbătrânirii pe care îl caută ceasurile este metilarea ADN-ului, un proces prin care molecule mici, numite grupuri metil, se atașează în timp la ADN. Aceste molecule ajută la controlul expresiei genetice, activând și dezactivând anumite gene.
Oamenii de știință au prelevat probe la persoane cu vârste cuprinse între 18 și 93 de ani. Ei au asociat modelele de metilare a ADN-ului din celulele obrazului cu un scor general pentru sănătate, care a luat în considerare factori precum nivelul de stres al unei persoane, educația și indicele de masă corporală (IMC). „Scorul CheekAge” al unei persoane a fost astfel legat de starea sa de sănătate și de gradul aparent de îmbătrânire biologică.
Cercetătorii au determinat apoi cât de exact se corelează CheekAge cu riscul de deces al unei persoane.
Pentru a face acest lucru, ei s-au uitat la voluntarii înscriși în cohortele de naștere Lothian, un program de cercetare pe termen lung care urmărește îmbătrânirea participanților din copilărie până la vârsta adultă.
În acest grup de puțin peste 15 000 de persoane, oamenii de știință au prelevat la fiecare trei ani probe de sânge care au putut fi utilizate pentru a urmări modificările în metilarea ADN-ului la aproximativ 450 000 de puncte din genom.
Echipa a folosit apoi modelele epigenetice formate din probele luate din obraji pe datele de sânge.
Ei au constatat că CheekAge, în ciuda faptului că a fost antrenat pe eșantioane bucale, a arătat în continuare o legătură puternică cu datele privind riscul de deces extrase dintr-un set de date de sânge separat care a urmărit mortalitatea.
„Am fost surprinși să vedem că CheekAge a funcționat atât de bine într-un țesut diferit. Acest lucru poate sugera că CheekAge captează semnale de sănătate care sunt conservate între diferite tipuri de țesuturi”, a declarat Shokhirev, conform sursei citate.
Deocamdată, CheekAge a fost utilizat pentru a analiza datele retroactiv – cercetătorii știau cine a trăit și cine a murit și cum arăta epigenetica lor respectivă la momentul respectiv.
După ce au dedus aceste modele, ei pot folosi acum instrumentul pentru a estima riscul de deces al persoanelor în viață.
„Nu putem prezice dacă cineva va trăi sau va muri în decurs de un an, dar putem vedea un risc crescut sau scăzut de mortalitate din toate cauzele”, a adăugat Shokhirev.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă testul poate prezice și alte rezultate în materie de sănătate, cum ar fi riscurile de boli legate de vârstă.
În acest moment, testele nu indică niciun tratament specific, astfel încât oamenii ar trebui să le abordeze cu precauție.