Din cuprinsul articolului
Osteoporoza este o problemă de sănătate care slăbește oasele, făcându-le fragile și mai susceptibile de a se rupe. Se dezvoltă lent de-a lungul mai multor ani și este adesea diagnosticată doar atunci când o cădere sau un impact brusc provoacă ruperea unui os (fractură).
Cele mai frecvente leziuni la persoanele cu osteoporoză sunt:
Cu toate acestea, rupturile se pot întâmpla și în alte oase, cum ar fi în braț sau pelvis. Uneori, tusea sau strănutul pot provoca o coastă ruptă sau prăbușirea parțială a unuia dintre oasele coloanei vertebrale.
Osteoporoza nu este de obicei dureroasă până când un os este rupt, dar oasele rupte ale coloanei vertebrale sunt o cauză frecventă a durerii pe termen lung.
Deși un os rupt este adesea primul semn al osteoporozei, unele persoane în vârstă dezvoltă postura caracteristică aplecată. Se întâmplă atunci când oasele coloanei vertebrale s-au rupt, ceea ce face dificilă susținerea greutății corpului.
Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente pentru întărirea oaselor.
Reumatologul Oana Olteanu ne explică în cele ce urmează ce test se poate efectua de către pacienți pentru a afla dacă se confruntă cu osteoporoză, dar și simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic.
„Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, datorită hormonilor estrogenici.
Se spune că primele simptome apar de cele mai multe ori după o fractură. Înainte e cam greu să ne dăm seama.
Nu doare sau nu prezintă simptome decât în momentul în care apare o fractură, cel mai frecvent la nivelul coloanei, dar poate să apară și la nivelul pumnului, humerusului și așa mai departe, acestea fiind cele mai afectate.
Încep durerile la nivelul coloanei, cifoză, scăderea în înălțime din cauza fracturilor sau tasărilor vertebrale”, a explicat medicul Oana Olteanu într-un interviu la Antena3.
„Pacienții se prezintă la medic și li se face testul de osteoporoză. Testul de osteometrie, care practic pune diagnosticul de ostoporoză.
Deci, durerea este primul semn care îi duce pe pacient la doctor.
În general, femeilor aflate în post-menopauze li se recomandă un teste de osteodensitometrie, chiar și în lipsa simptomelor, dar cu siguranță pot exista și alte cauze de dureri de spate.
Acest test de osteodensimetrie măsoară practic densitatea osoasă a masei osoase și în felul acesta, se determină în funcție de anumiți parametri, dacă avem sau nu ostoporoză”.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…