Sari la conținut

Testul care te poate ajuta să aflii dacă suferi de osteoporoză! Simptomele care trebuie să te trimită de urgeță la medic

Obicei care duce la osteoporoza
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos caracterizată prin pierderea masei osoase și deteriorarea structurii țesutului osos, ceea ce duce la fragilitate și fragilitate crescută a oaselor. Aceasta este o boală progresivă și frecvent întâlnită, în special la femei după menopauză, dar poate afecta și bărbații și persoanele mai tinere.

Osteoporoza este o problemă de sănătate care slăbește oasele, făcându-le fragile și mai susceptibile de a se rupe. Se dezvoltă lent de-a lungul mai multor ani și este adesea diagnosticată doar atunci când o cădere sau un impact brusc provoacă ruperea unui os (fractură).

Cele mai frecvente leziuni la persoanele cu osteoporoză sunt:

  • încheietura mâinii rupte
  • șold rupt
  • oase ale coloanei vertebrale rupte (vertebre)

Cu toate acestea, rupturile se pot întâmpla și în alte oase, cum ar fi în braț sau pelvis. Uneori, tusea sau strănutul pot provoca o coastă ruptă sau prăbușirea parțială a unuia dintre oasele coloanei vertebrale.

Osteoporoza nu este de obicei dureroasă până când un os este rupt, dar oasele rupte ale coloanei vertebrale sunt o cauză frecventă a durerii pe termen lung.

Deși un os rupt este adesea primul semn al osteoporozei, unele persoane în vârstă dezvoltă postura caracteristică aplecată. Se întâmplă atunci când oasele coloanei vertebrale s-au rupt, ceea ce face dificilă susținerea greutății corpului.

Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente pentru întărirea oaselor.

Reumatologul Oana Olteanu ne explică în cele ce urmează ce test se poate efectua de către pacienți pentru a afla dacă se confruntă cu osteoporoză, dar și simptomele care trebuie să te trimită de urgență la medic.

Cine sunt persoanele cele mai predispuse spre osteoporoză și care sunt primele semne?

„Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații, datorită hormonilor estrogenici.

Se spune că primele simptome apar de cele mai multe ori după o fractură. Înainte e cam greu să ne dăm seama.

Osteoporoză

Nu doare sau nu prezintă simptome decât în momentul în care apare o fractură, cel mai frecvent la nivelul coloanei, dar poate să apară și la nivelul pumnului, humerusului și așa mai departe, acestea fiind cele mai afectate.

Încep durerile la nivelul coloanei, cifoză, scăderea în înălțime din cauza fracturilor sau tasărilor vertebrale”, a explicat medicul Oana Olteanu într-un interviu la Antena3.

Testul care te ajută să aflii dacă ai osteoporoză

„Pacienții se prezintă la medic și li se face testul de osteoporoză. Testul de osteometrie, care practic pune diagnosticul de ostoporoză.

Deci, durerea este primul semn care îi duce pe pacient la doctor.

În general, femeilor aflate în post-menopauze li se recomandă un teste de osteodensitometrie, chiar și în lipsa simptomelor, dar cu siguranță pot exista și alte cauze de dureri de spate.

Acest test de osteodensimetrie măsoară practic densitatea osoasă a masei osoase și în felul acesta, se determină în funcție de anumiți parametri, dacă avem sau nu ostoporoză”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel