Testul care te ajută să recunoști legumele și fructele toxice

Consumul de fructe și legume este fundamental pentru o dietă sănătoasă, însă nu toți consumatorii sunt conștienți de cantitatea de nitrați și nitriți din aceste alimente.

Medicul Oana Ciuhureanu a explicat la Antena 3 cum recunoaștem legumele și fructele toxice.

„Nitriţi pe care producătorii îi folosesc în exces sunt foarte dăunători pentru organismul nostru. Nitraţii ingeraţi de către corpul nostru se transformă în nitriţi şi devin foarte periculoşi. În urma ingerării pot apărea probleme gastrointestinale sau chiar dezechilibre metabolice.

Cele mai periculoase sunt fructele şi legumele care iau contact direct cu solul, precum cartofii, căpşunele. Vom testa pe rând câteva fructe şi legume să vedem dacă sunt în limitele normale. Autoritatea Mondială a Sănătăţii ne recomandă un consum de maxim 60mg/kg corp.” a spus medicul Oana Ciuhureanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN.

Experiment cu pepenii verzi/galbeni

Înainte de a-i consuma, puneţi o bucăţică de pepene într-un pahar de apă fiartă, răcită la temperatura camerei. Peste un anumit timp, dacă apa e curată (uşor tulbure), înseamnă că produsul e bun de consumat. Dar în cazul în care apa se colorează un pic, mai bine aruncaţi-l!

Semne că plantele au absorbit cantităţi mari de nitraţi

  • frunze mari;
  • frunze îngroșate;
  • tulpini puternice, de culoare verde intens.

Important de știut

  • frunzele mărarului, pătrunjelului conţin cu 50 – 60% de nitraţi mai puţin decât tulpinile acestor plante;
  • frunzele verzii roşii – cu 70% mai puţin decât cotorul.

Culturile agricole cu o cantitate mai mare de nitraţi

  • salata;
  • sfecla;
  • varza;
  • pătrunjelul;
  • mărarul;
  • morcovul;
  • ridichea;
  • ceapa verde.

„Totodată, trebuie să știm că cantitatea de nitriți este mai mare în apropierea frunzelor.

Fructele şi legumele care au un aspect perfect pot avea, din păcate, o cantitatea foarte mare de nitraţi. În pieţe, ar trebui să alegem fructele şi legumele care nu au un aspect aşa perfect.

Şi pentru că vine Sărbătoarea Paştelui, carnea de miel ar trebui să o luăm dintr-un loc asigurat și să fie dintr-o sursă cât mai bio și cât mai sănătoasă.

Este recomandat să alegem carnea unui miel de cel mult două luni, iar greutatea lui să nu depăşească 12-14 kg. Culoarea cărnii trebuie să fie roşiatică şi să nu fie lipicioasă.

Pentru a vedea dacă ouăle sunt proaspete avem testul cu apa. În momentul în care oul plutește înseamnă că este vechi. Un ou proaspăt se duce la fund și asta înseamnă că putem să-l consumăm și putem să-l dăm întregii familii.”, a mai spus medicul Oana Ciuhureanu.

Recent Posts

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

3 minute ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

34 de minute ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

o oră ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

2 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

2 ore ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

3 ore ago

Citeste si: