Timpul de depistarea al bolilor degenerative ale creierului poate fi redus la câteva săptmâni cu ajutorul unor noi teste.
În prezent, diagnosticare afecţiunilor ca Azhemimer-ul poate dura luni, sau chiar ani, prin intermediul testelor făcute de medicul de familie sau de specialişti.
Iniţiatorul proiectului va folosi o serie de teste de memorie şi scanări ale creierului de înaltă tehnologie, la o clinică de specialitate pentru a detecta afecţiunea.
Dacă metoda va avea succes, centrele de specialitate pentru diagnosticarea demenţei vor unde pacienţii vor primi taratament şi vor fi sprijiniţi pentru a face faţă bolii, vor fi răspândite peste tot.
Medicii de familie vor folosi o aplicaţie pe tabletă sau telefon care va testa memoria pacienţilor şi va avertiza medicul atunci când este nevoie de teste suplimentare. Un dispozitiv mobil de diagnosticare va evalua starea de demenţă fără a fi nevoie de intervenţii chirurgicale.
Una din 8 persoane trecute de 65 de ani, suferă de Alzheimer, iar îngrijorător este faptul că afecţiunea nu este diagnosticată la timp, deoarece prietenii şi familia nu recunosc simptomemele caracteristice bolii.
În România sunt înregistraţi aproximativ 150 000 de pacienţi cu Alzheimer.