Din cuprinsul articolului
Anumite probleme de memorie pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi demența, și ar trebui discutate cu un medic.
O boală care este pe cale să devină o problemă de sănătate globală. Cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi în fiecare an, se estimează că va afecta peste 150 de milioane de persoane până în 2050.
Formele de demență sunt multiple și diverse. Dintre toate, Alzheimer este cea mai frecventă formă, care reprezintă între 60% și 70% din cazuri, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Tinand cont de faptul ca dementa este o boala care in prezent nu are vindecare, diagnosticarea precoce permite incetinirea efectelor acesteia si imbunatatirea calitatii vietii celor care sufera de ea.
În acest sens, Testul Gerocognitiv Autoadministrat (SAGE) este un test menit să detecteze primele semne de deteriorare cognitivă, ușor de acasă și în doar aproximativ 15 minute.
Pentru a face acest lucru, evaluează abilitățile de gândire. Rezultatele sunt apoi interpretate de un medic care va determina starea creierului.
Douglas Scharre, directorul diviziei de neurologie cognitivă de la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio din Columbus, a dezvoltat testul pe o perioadă de 5 ani, pe baza experienței clinice și a revizuirii literaturii de specialitate. Studiul a fost prezentat în 2014 în Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences.
Cum să faci testul SAGE
SAGE este un instrument de evaluare capabil să detecteze semne precoce ale deficitelor cognitive, de memorie sau de gândire.
Nu este nevoie de echipament special, doar un pix și hârtie. Puteți descărca testul de pe internet.
Odată tipărite, trebuie să răspunzi la întrebări, fără ajutor. Nici nu te poți uita la ceas sau calendar. Durata medie de finalizare a celor 4 pagini este de aproximativ 10 până la 15 minute, dar nu există limită de timp.
„Întrebările au fost concepute pentru a testa fiecare parte a creierului unui pacient”, explică dr. Scharre.
Astfel, SAGE măsoară funcția cognitivă prin evaluarea diferitelor domenii:
- Orientare (luna, zi, an)
- Limbajul (fluența verbală și denumirea imaginilor)
- Raționament (abstracție și calcul)
- Viziune spațială (construcție tridimensională și desen cu ceas)
- Executiv (rezolvarea problemelor)
- Memorie
Pentru a face acest lucru, pacienții trebuie să răspundă la o serie de întrebări legate de limbaj, raționament, rezolvarea problemelor și memorie.
Câteva exemple de probleme includ:
- Scrieți numele a 12 animale diferite.
- În ce dată suntem astăzi?
- Cum sunt asemănătoare o bicicletă și un tren?
- Testul ceasului
Trebuie subliniat faptul că acest test nu diagnostichează nicio afecțiune specifică. Rezultatul nu va indica dacă aveți boala Alzheimer sau orice alt tip de demență. Cu toate acestea, poate dezvălui o deteriorare cognitivă ușoară, care poate fi un semn precoce al acestei boli.
Așadar, rezultatul trebuie furnizat unui medic, care se va ocupa de interpretarea acestuia și de supunerea pacientului la anumite analize dacă acesta va considera oportun, scrie Business Insider.