Sari la conținut

Testul care detectează din timp cancerul de col uterin

Se spune, pe bună dreptate, că Babeș-Papanicolau este testul care poate salva viața femeilor. Analiza identifică din timp schimbări precum celule cervicale anormale sau atipice asociate cu cancerul de col uterin. Prima testare este bine să se facă la cel mult 3 ani de la debutul vieții sexuale. Apoi, se recomandă testarea anuală.

După 3 rezultate normale, testul se poate face o dată la 2 ani. Este o analiză cât se poate de simplă, care presupune recoltarea de celule de la suprafața colului cu ajutorul unei periuțe de plastic sau a unui tampon de bumbac.

Cum te pregătești

Cu 2 zile înainte de efectuarea testului Babeș-Papanicolau, trebuie evitate contactele sexuale, spălăturile vaginale și aplicarea de ovule. Este de preferat ca testul să se facă între ziua a 10-a și a 20-a după prima zi a ultimului ciclu. Evită folosirea tampoanelor intravaginale.

Cum interpretezi analiza

Rezultatul testului Babeș-Papanicolau poate arăta astfel:

·       Normal. În acest caz, nu sunt motive de îngrijorare; este însă nevoie să repeți analiza anual.

·       Modificări atipice benigne – probabil este vorba de o inflamație sau infecție ce necesită tratament și urmărire.

·       Citologie anormală:

–         ASC-US – celule scuamoase atipice cu semnificație nedeterminată. Acest rezultat poate include infecția cu HPV, de aceea, medicul va recomanda testarea de identificare a acesteia.

–         L-SIL – leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut. Este nevoie de repetarea testului după 6-9 luni și de efectuare a colopscopiei.

–         H-SIL – leziune intraepitelială scuamoasă de grad înalt. Se recomandă colposcopie și biopsie.

–         ASC-H – celule atipice care nu întrunesc toate condițiile pentru a fi încadrate ca H-SIL.

·       Anomalii ale celulelor glandulare:

–         AGC – celule glandulare atipice; este nevoie de biopsie.

–         AIS – celule precanceroase la nivelul țesutului glandular.

–         Adeconarcinom – cancer; este nevoie de conduită terapeutică urgentă.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel