Din cuprinsul articolului
Testele rapide pentru Covid pot fi folosite ca metodă de screening a întregii populații. Avem nevoie de o schimbare de paradigmă care să diferențieze testele screening de testarea pentru stabilirea diagnosticului. Testele screening ar trebui să cuprindă și populația asimptomatică cu obiectivul de a controla pandemia, potrivit Rockefeller Foundation.
În cazul stabilirii diagnosticului clinic, testarea vizează persoanele care au simptome. Astăzi, cele mai bune dintre aceste teste sunt extrem de precise (98%). Acestea se efectuează mai ales în laborator și poate dura două zile sau mai mult până la primirea rezultatelor. Pacienții simptomatici ar trebui să se autoizoleze până când au rezultatele testului, astfel încât să prevină răspândirea infecției.
Pentru a reduce cel mai bine transmisia, testele de screening trebuie să fie mai degrabă rapide decât precise.
O frecvență mai mare de testare, presupune creșterea accesibilității testelor, o testare mai simplă și o reducere a costurilor.
În cazul virusurilor cum este SAR-CoV-2, viteza de raportare a rezultatelor s-a dovedit a fi mai eficientă decât acuratețea crescută, pentru a reduce răspândirea, chiar dacă ambele caracteristici sunt importante.
Pentru Covid-19, primele două zile înainte și după apariția simptomelor au contagiozitatea cea mai ridicată. Pacienții nu se autoizolează, de obicei, decât dacă simptomele devin severe. Durează aproximativ 3-5 zile până la sosirea rezultatelor testelor PCR, adică după ce trece perioada de maximă contagiozitate.
Testarea în masă a populației cu teste rapid ar fi o soluție pentru a descoperi eventuale cazuri asimptomatice sau înainte de declanșarea simptomelor, pentru a le izola în timp util.
Există trei tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene și teste anticorpi.
Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%. Cost: aproximativ 40 lei.
Testele IGG/IGM pun în evidența eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce. Testul are specificitate relativă 99,31% și precizie de 95,06%. Timpul de testare este 10 minute. Preț: aproximativ 30 lei.
Teste PCR se pot realiza doar la clinici specializate. Testarea presupune riscul deplasării la clinică. Aceste teste sunt mult mai scumpe, iar rezultatul testării poate ajungela pacient chiar și în 2-3 zile. Acuratețea testului este foarte mare. Există însă posibilitatea de apariție a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ. Cost: 200-400 lei.
În momentul de față, există în lume, în dezvoltare mai mult de 1400 de teste rapide bazate pe detecția de antigen și de anticorpi.
Ținând cont de evoluția pandemiei, a fost, în sfârșit, organizată o procedură de achiziție guvernamentala, derulata prin Oficiul National de Achizitii Centralizate (ONAC), prin care s-au achizitionat 3.000.000 de teste rapide, care pot detecta prezenta virusului care duve la boala Covid-19.
Bineînțeles, cum se întâmplă la noi, lipsa de transparență și nemulțumirea unora deranjați că au pierdut compețiția, posibil pe bună dreptate, a dus la apariția unui scandal în care este implicată și media, așa cum scrie luju.ro în articolul ”MAFIA COVID SE TAVALESTE IN CHINURI” și în articolul publicat de doctorulzilei.ro în articolul ”Achiziția de teste rapide antigen, provoacă un nou scandal media. Furtună într-un pahar cu apă?”
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…