Sari la conținut

Testele genetice, ”arme” tot mai puternice în lupta împotriva cancerului. Cercetătorii sunt convinşi că prin analizarea ADN-ului pacienţilor, vor putea să dezvolte ”tratamente pe comandă”

Medicina personalizată – cea care îi asigură fiecărui pacient tratamentul potrivit pentru el, unic, pe comandă – este în acest moment cel mai mare vis al cercetătorilor în domeniul cancerului. Și este un vis cât se poate de realizabil: oamenii de știință de la Colegiul Universitar din Londa tocmai au anunțat că au descoperit “călcâiul lui Ahile” al temutei maladii. Este vorba de markeri la nivelul tumorilor, mai ușor de identificat și de atacat decât celulele canceroase în sine.

Nu sunt primii care se concentrează pe tratamentele personalizate. De ceva vreme miza pentru oamenii de știință este să identifice mecanismul prin care o anumită tumoră progresează. După ce au făcut asta, în 90% dintre cazuri, îi pot opri avansarea printr-o terapie țintită. Doctorii, inclusiv cei din România, au deja la dispoziție zeci de teste genetice pentru a afla, înainte de inițierea tratamentului, care este mutația genetică ce stă la baza tumorii, în cât timp și cum va răspunde pacientul la terapie și ce medicament i se potrivește.

La ora actuală se pot face testări genetice pentru aproape 60 de gene implicate în procesele canceroase și există deja terapii țintite pentru cancerul de colon, cancerul de sân, melanom, cancer bronho-pulmonar, o parte dintre leucemiile acute și cronice etc. Eficiența unui tratament antitumoral nu depinde atât de mult de aspectul histopatologic sau de localizarea anatomică a tumorii, cât de mutația genetică descoperită la nivel celular”, subliniază doctorul Mariela Militaru, specialist în cadrul Genetic Center, o rețea națională de investigații genetice.

În prezent, aproximativ 400 de noi terapii țintite sunt în faza de testare clinică la nivel global.

„Tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit = medicină personalizată. Pornind de la această definiție în ultimii ani au fost înregistrate succese uimitoare. Pacienți cu același diagnostic clinic pot răspunde diferit aceluiași tratament. Pentru unii se poate dovedi eficace, pe când în cazul altora pot apărea efecte adverse sau nu se obține beneficiul clinic dorit. Acest fenomen apare, în multe cazuri, pentru că suntem diferiți genetic. Și fiecare trebuie să fim tratați în funcție de profilul nostru – explică dr. Mariela Militaru.

Tratamentele personalizate, și, implicit, testările genetice, devin parte importantă a strategiilor naționale de reducere a numărului bolnavilor de cancer în multe țări din Europa de Vest. De exemplu, strategia națională a Franței din 2009-2013 prevede înlesnirea accesului la tratamente personalizate pentru 80% din pacienții oncologici. Și țări cu economii mai sărace adoptă sau vor fi nevoite să adopte pe viitor astfel de strategii. Asta în contextul în care se estimează că, în ritmul actual, incidența cancerului va crește, până în 2030, cu 65% în țările dezvoltate, cu 80%, în țările mediu dezvoltate și cu 100%, în statele sărace.  Anual, 8 milioane de pacienți pierd lupta cu această afecțiune. Înseamnă o persoană la fiecare 4 secunde! În același timp, aproape 16 milioane de oameni primesc an de an nemilosul diagnostic.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel