Testele de screening care nu trebuie ocolite în perimenopauză și menopauză

Despre problemele care apar la perimenopauză și menopauză, femeile evită să discute, uneori le ignoră, însă acestea pot fi destul de ample și serioase. Menopauza produce multe simptome la femei și poate fi uneori gestionată greșit. Ea s-a instalat atunci când a trecut o perioadă de un an de la ultima menstruație. În cazul perimenopauzei, se consideră perioada înainte de ultima menstruație. 

Postmenopauza este perioada de după menopauză, până la sfârșitul vieții, iar perioada de tranziție poate fi considerată sinonimă cu perimenopauza.

Unele femei încep menopauza mai devreme. Debutul ei depinde de mai mulți factori. Dacă menstruația se oprește între 40-45 de ani se consideră a fi menopauză precoce. La menopauză prematură, cu insuficiență ovariană prematură, menstruația se oprește la femei înainte de vârsta de 40 de ani.

Menopauza și perimenopauza – Importanța testelor de screening

Există mai multe plângeri la femei în perioada de tranziție: bufeuri, schimbări de dispoziție, nervozitate, insomnie, scăderea memoriei, dureri articulare, uscăciune vaginală, dureri musculare, riduri, creștere în greutate, uscarea pielii, sindrom metabolic, scăderea densității osoase, incontinență urinară, boli cardiovasculare. 

În timpul perimenopauzei apare o scădere a estrogenului. Acest hormon feminin este responsabil pentru apariția diferitelor boli de la menopauză și perimenopauză. După menopauză, funcțiile organelor sunt afectate de scăderea hormonilor feminini. Asta duce la apariția unor boli: osteoporoză, boli de inimă, boala Alzheimer.

Testele de screening sunt foarte importante pentru sănătatea femeii în perioada de perimenopauză și menopauză. Medicii recomandă teste hormonale:

  • Verificarea nivelului de hormon de stimulare foliculară (FSH) care este ridicat în perimenopauză
  • Verificarea nivelului de hormon luteinizant (LH) la început de primenopauză
  • Verificarea nivelului de estrogen care scade la menopauză
  • Verificarea nivelului de TSH pentru evaluarea funcției glandei tiroide.

Medici sugerează femeilor să facă și o serie de analize de laborator pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare și de osteoporoză, precum: nivelul de colesterol din sânge, glicemia, densitatea osoasă, nivelul de vitamina D și altele.

Menopauza este adesea însoțită de o pierdere a masei osoase, asta înseamnă că oasele devin mai fragile și riscul de fracturi crește. Osteoporoza este o boală care slăbește densitatea osoasă, face oasele să fie mai puțin rezistente și mai fragile. La apariția primelor simptome ale menopauzei, femeile ar trebui să-și optimizeze dieta dacă vor să-și mențină sănătatea sistemului osos. 

Având în vedere faptul că în rândul femeilor, cancerul de sân ocupă primul lor, medicii recomandă acestora să facă și un screening pentru cancer de sân. În acest mod se poate depista cancerul în faza lui incipientă și există șanse de vindecare prin tratament. Acest tip de cancer apare deseori la femeile aflate la vârsta de 50 de ani, sau la vârsta menopauzei. Alți factori de risc pentru cancerul de sân sunt: obezitatea postmenopauză, consumul de alcool în exces, antecedentele familiale, vârsta înaintată la prima naștere, existența unor noduli sau inflamații la sân în trecut.  

În jurul vârstei de 50 de ani, femeile ar trebui să consulte un medic ginecolog, pentru că pot avea probleme de sănătate specifice, legate de apariția perimenopauzei, a menopauzei și scăderea nivelului de estrogen. Ele ar trebui să facă un screening de col uterin, prin care se realizează prelevarea unei probe de celule de la suprafața colului uterin. Aceste analize de laborator se examinează la microscop și ajută la depistarea din timp a anomaliilor celulare (care dacă nu sunt tratate rapid și adecvat se pot transforma în cancer). Probele de celule recoltate pot fi analizate și pentru a identifica papilomavirusului uman (HPV), care produce cancer de col uterin.

Unul dintre cele mai bune tratamente medicale care ajută în managementul menopauzei este terapia de substituție hormonală. Acest tip de tratament ameliorează simptomele menopauzei, ajută la prevenirea efectelor pe termen lung ale menopauzei asupra sănătății, scade riscul de osteoporoză și de boli cardiovasculare. Prin terapia de substituție hormonală se pot atenua bufeurile, stările de transpirație, tulburările de somn, anorexia, pierderea în greutate, se reduce riscul de cancer și se menține sănătatea generală.

Recent Posts

Horoscop 25 noiembrie – 2 decembrie: Leii strălucesc, Capricornii renasc

Numerologul Mihai Voropchievici a făcut previziuni astrologice, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul pentru săptămâna…

2 minute ago

Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale: Luptă strânsă între doi candidați pentru turul 2

Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…

23 de minute ago

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…

42 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

2 ore ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

9 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

10 ore ago

Citeste si: