Mielofibroza este un tip de cancer rar, mai exact o formă de leucemie cronică și face parte din categoria bolilor mieloproliferative. Testele de sânge pot ajuta la stabilirea diagnosticului.
Mai exact, mielofibroza este un tip de cancer al măduvei osoase care afectează capacitatea organismului de a produce celule sanguine. Deși este o boală rară, există anumiți factori care duc la creșterea riscului de dezvoltare a maladiei. Acesteia sunt: vârsta înaintată (boala apare după 50 de ani), expunerea necontrolată la radiații, la substanțe chimice, dar și existența unor afecțiuni ale sângelui.
Principalele semne și simptome sunt:
- Anemie,
- Dificulăți de respirație,
- Dureri de cap,
- Amețeală,
- Mâini și picioare reci,
- Transpirații nocturne,
- Pierderea apetitului și scăderea bruscă în greutate,
- Sângerări nazale sau gingivale care apar brusc,
- Apariția vânătăilor chiar și după lovirea ușoară
Pe măsură ce boala avansează, splina se mărește, în consecințe zona de sub coaste pe partea stângă începe să doară sau să se umfle.
Un alt simptom care apare când boala este deja agravată este creșterea tensiunii arteriale. De asemenea, apare durerea musculară și osoasă, umflarea articulațiilor, tuse uneori însoțită de sânge.
Cu timpul, boala aduce unele complicații precum: leucemia acută, tumori. Aproximativ 15-20% dintre persoanele cu mielofibroza vor dezvolta leucemie mieloidă acută, o formă gravă și agresivă de cancer.
Diagnosticul se realizează cu ajutorul analizelor de sânge la care se adaugă și efectuarea unui RMN. Medicii spun că un nivel mic de celule roșii din sânge, dar și un nivel mare de celule albe și trombocite poate semnala prezența afecțiunii.
În ce constă tratamentul:
Tratamentul se prescrie de medic în clipa în care apar primele simptome. Acestea pot să apară și la câțiva ani de la diagnosticare. Anemia va fi tratată cu ajutorul transfuziilor de sânge, sau cu terapie hormonală și medicamente imunomodulatoare. Iar splină mărită se poate fie opera, fie iniția tratament cu radioterapie sau chimioterapie.
Cu toate acestea, medicii susțin, că unica procedură care poate vindeca boala este transplantul cu celule stem de la un donator compatibil.